Людмила Живкова левитира след молитва

Дъщерята на Бай Тошо върши чудеса в най-стария манастир в Европа

Мистика
09:43 - 15 Март 2019
17171
Людмила Живкова левитира след молитва

„Принцесата на соца“ Людмила Живкова е можела да левитира след молитва! Тайната лъсна от спомените на нейни сътрудници, свидетели на един малко познат момент от живота на Людмила. За нея се знае, че е обичала едно специално място, където се усамотявала само с личната си помощничка, бодигарда и шофьора си. Това е малък параклис, обграден от стари, почти рухнали сгради, край чирпанското село Златна ливада.

След като случайно открила духовния оазис, дъщерята на Тодор Живков уредила достатъчно пари за поддържането на параклиса. Така древният манастирски комплекс бил възкресен, основно ремонтиран и превърнат в красиво място за почивка и размисъл. Манастирът „Свети Атанасий“ е най-старият не само у нас, но и в Европа – построен около 344 г.

Людмила Живкова го взела под крилото си, след като научила, че тук се намира копие на евангелието, върху което са се клели всички крале на Франция. Дори тя научила едва през 70-те години на миналия век, че тази свещена книга е написана на кирилица с примеси на глаголически букви и на Запад я смятат за свещена. Дъщерята на Бай Тошо идвала тук, за да разгръща копието на древната книга, и водела дълги разговори с игуменката на женския манастир.

Остава обаче тайна какво са си говорели. Когато отсяда в „Свети Атанасий“, дъщерята на бившия Първи нареждала никой да не я безпокои. Сама се подлагала на строг пост, като дни наред пиела само вода и хапвала сух хляб. Прекарвала часове в медитация, като според слуховете в такива моменти тя цялата светела. Имало дори моменти, в които леко се издигала над земята. Левитацията обаче ревниво се крие от близките й както тогава, така и сега. Според знаещи феноменалните случаи на движение на тялото над земята се случват само на посветени и отдадени на Бога души.

Смята се, че манастирът „Свети Атанасий“ е построен на мястото на древно тракийско светилище. Като лекарство за различни болести служи водата на манастирското аязмо. Вярва се, че тя лекува кожни заболявания, подобрява зрението и действа очистително на вътрешните органи. Местните смятат, че в манастира на свети Атанасий могат да се излекуват дори най-лошите болести. Има разкази и за това, че жени са зачевали, а слепи са проглеждали, след като пили от водата на манастирското аязмо.

След 9 септември 1944 г. комунистическата власт превръща манастира „Свети Атанасий“ в овчарник на местното ТКЗС. Легенда разказва, че три нощи поред една баба от близкото село Златна ливада сънувала свети Атанасий, който настоявал да прогонят овцете от святото място. Разказала тя на първенците в селото, но никой не повярвал. Тогава светецът се явил насън на партийния секретар и му казал, че ако не освободят светата обител, ще му вземе детето. Така в началото на 50-те години манастирските сгради са освободени за църковно ползване.