Люис Хамилтън над всички в Барселона

Британецът даде най-доброто време в края на последния ден на първия предсезонен тест във Формула 1

Спорт
19:39 - 25 Февруари 2022
2314
Люис Хамилтън над всички в Барселона

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън даде най-доброто време в края на последния ден на първия предсезонен тест във Формула 1 за 2022 година.

На пистата „Каталуния“ край Барселона британецът записа време от 1:19.138 с най-меките гуми на Пирели – С5. Така той подобри постижението на своя съотборник Джордж Ръсел, който записа 1:19.233 също с С5 в сутрешната сесия. Двамата направиха общо 160 обиколки, с което Мерцедес си осигури най-високия километраж за деня.

Третата и четвъртата позиции бяха за дуото на Ред Бул Серхио Перес и Макс Верстапен, които направиха обиколки за съответно 1:19.566 с С4 и 1:19.756 с С3. Петицата бе затворена от Себастиан Фетел с Астън Мартин, който стигна до 1:19.824 със сместа С5 преди обяд.

Неговият съотборник Ланс Строл не успя да запише обиколки в следобедната сесия заради технически проблем, който механиците на тима на успяха да отстранят след спирането на Фетел на пистата малко преди обедната пауза. Следобедната сесия бе пропусната и от екипите на Алпин, Алфа Таури и Хаас, чийто тестов ден също бе белязан от проблеми с надеждността.

Най-ниският километраж бе за Хаас, като Никита Мазепин успя да направи само девет тура преди теч на масло да закотви VF-22 в гаража до края на деня. Тимът на Алпин пък завърши с 12 обиколки, след които двигателят в колата на Фернандо Алонсо изпуши и тя не се появи повече на пистата до края на деня.

Така тези отбори пропуснаха единствената си сигурна възможност да изпробват гумите за мокра писта преди началото на сезона, тъй като в обедната пауза асфалтът на „Каталуния“ бе изкуствено наводнен. Това даде възможност на тимовете да направят обиколки и на мокро, но трасето изсъхна след около 90 минути, когато тимовете отново сложиха сликовете.

Вторият и последен тридневен предсезонен тест във Формула 1 за 2022 година ще се проведе на пистата „Сахир“ в Бахрейн между 10 и 12 март. Осем дни по-късно ще се проведе и Гран При на Бахрейн, което ще даде начало на сезон 2022.