Люксембург тества всичките си 600 000 жители

40 милиона евро ще струват изследванията за Covid-19 на Великото херцогство

Новини
22:14 - 28 Април 2020
1829
Люксембург тества всичките си 600 000 жители

Вероятно това ще струва на страната около 40 милиона евро Люксембург планира да тества цялото си население за коронавирус преди края на следващия месец със скорост 20 000 на ден, съобщи правителството.

Великото херцогство има население от 600 000 души и е компактно, без излаз на море и сравнително богато, но планът за проследяване на епидемията е амбициозна стъпка спрямо 39 000 тестове, проведени досега.

Около 3 729 случая са потвърдени сред жителите на Люксембург и трансграничните работници, свързани с неговата здравна система, а 88 души са загинали от епидемията.

"Ще тестваме цялото население на страната в рамките на един месец", заяви министърът на научните изследвания и висшето образование във видеоконференция.

Учениците и учителите вече са поканени в една от 17-те тестови станции в страната като подготовка за възобновяване на учебната дейност следващата седмица.

"Направете тест! Това е важен принос, който ще ни позволи да живеем по-свободно през следващите седмици и месеци", заяви ръководителят на програмата за спешни тестове професор Улф Нербас.

Очаква се националният план за тестване да струва 40 милиона евро и всеки жител вече е получил пет хирургически маски, к щоето на населението се помага за предотвратяване на нови инфекции, тъй като правилата му за блокиране се прекратяват.