Люспите от БСП решиха: Искаме обединено ляво, но без Дукса

Обновлението в Столетницата и край на натрапения й вождизъм са първото условие тя да стане част от единението

Политика
17:30 - 19 Януари 2023
9123
Люспите от БСП решиха: Искаме обединено ляво, но без Дукса

Втората национална конференцията на левите организации „Левицата“ от Пловдив отправи обръщение към делегатите на заседанието на 50-ия Конгрес на Българската социалистическа партия на 11 февруари. В текста на обръщението се казва:

През месец ноември 2022 г. започна процес на широка идейна дискусия на представители на БСП, други леви партии и граждански организации, на синдикалисти и на леви интелектуалци, чиято голяма и стратегическа цел, чиято мисия с историческо значение за България е обединението на левицата. 

И декларират - от партията на Георги Първанов и Румен Петков (АБВ), и от Движение 21 на Татяна Дончева, и от "Изправи се, БГ!" на Мая Манолова, че не искат да го правят зад гърба на Столетницата, но че с нея обединението можело да се случи, само ако превъзмогнела вождизма, от който страдала в момента. 

Както е добре известно, прякорът на шефката на БСП Корнелия Нинова от ученическите й години е Дукса (в превод от латински ез. - вожд, водач). Нинова обаче вече отговори на опита за ново ляво с покана всички в него просто да се върнат в партията-майка и да подновят книжките си. 

"За нас, участниците в Конференцията „Левицата!“, обединението на левите сили не може и няма как да бъде във вреда на БСП! Обединението трябва да даде надежда на споделящите левите ценности български граждани за нова енергия и перспектива на лявото, за спешно и ефективно решаване на най-острите социални, икономически, политически и духовни проблеми на днешна България, достигнала след 33 години на дясна неолиберална политика до критични нива на социално неравенство.

Обединението на Левицата е ЗА принципно нови, смели и решителни леви политики, които да преобърнат пагубната тенденция България да е най-бедната страна в ЕС, страната с крещящи неравенства, с най-голям брой работещи бедни и бедстващи пенсионери, с младо поколение, което напуска Отечеството в търсене на спасение от мизерията и липсата на перспективи. Страната с най-високи нива на корупция по високите етажи на властта, с критична липса на върховенство на закона, със здравеопазване, превърнато в търговия.

Тези проблеми изискват ясни решения, които могат да станат реалност само чрез единно, силно „Ляво Обединение“, което да стане водеща парламентарна сила, а не брошка на ревера на статуквото и част от миманса на прехода", разбраха се от платформата, свикана в края на миналата година от Костадин Паскалев и събрала куп люспи от БСП. 

Целта им била рестарт на прокламираната в основния закон на страната социална държава. А пътят към това минавал единствено през събиране на всички леви фракции. 

"Това не е срещу БСП, нито зад гърба на най-старата и масова социалистическа партия у нас. То може да се случи само чрез единодействието, труда, ентусиазма и вярата на всички леви хора – социалисти, социалдемократи, комунисти, еколози, на синдикатите, кооперациите, на левите граждански и патриотични организации, на милионите социално мислещи хора, които да върнем към правенето на политика и отстояването на принципи - с общи идеи, колективен дух и силна вяра", твърдят от платформата. 

И заявяват, че вярвали как социалистите от всички страни били естествената и неотменима част от този процес. Условието БСП обаче да стане част от това било обновлението в партията. Тя трябвало и да се освободи от натрапения вождизъм, да бъде прекратена изтощителната вътрешнопратийна война, да възстанови принципа на демократичното единство.