МААЕ: Има риск от ядрена авария в Курската АЕЦ

Москва твърди, че централата много пъти е атакувана

Новини
18:17 - 27 Август 2024
1783
МААЕ: Има риск от ядрена авария в Курската АЕЦ

Има риск от ядрена авария в Курската АЕЦ и ситуацията е сериозна. За това предупреди ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси след посещението си в централата, съобщава "Ройтерс".

"Опасността или възможността от ядрена авария е близо", подчерта Гроси, имайки предвид факта, че в Курска област се водят боеве.

Русия твърди, че централата многократно е била атакувана от украинските сили, които са само на 40 км от нея, след като този месец са отцепили част от руска територия. Украйна все още не е отговорила на обвиненията.

Международните организации трябва незабавно да осъдят провокациите, настоява Мария Захарова
Гроси изтъкна, че централата е изключително крехка, защото няма защитен купол.

Той посочи, че в момента обектът все още работи много близо до нормалните условия, но това означава, че ситуацията по отношение на сигурността му е още по-сериозна.

Руската държавна ядрена компания "Росенергоатом" съобщи, че Гроси е успял да се увери, че третият реактор на централата работи с планирания капацитет, докато четвъртият ѝ реактор е в планова поддръжка от неделя. На шефа на МААЕ е бил показан и нов реакторен блок, който е в процес на изграждане.