МААЕ: Източникът на радиация в северните страни още не е ясен

Русия заяви, че двете АЕЦ в северозападната част на страната не са съобщили за проблеми

Свят
12:17 - 30 Юни 2020
1020
МААЕ: Източникът на радиация в северните страни още не е ясен

Ядрената агенция на ООН заяви, че леко повишените нива на радиоактивност, открити в Северна Европа, не представляват риск за здравето на хората или за околната среда, но все още не е ясно каква е причината, съобщава АП. 

Финландските, норвежките и шведските наблюдатели за радиационна и ядрена безопасност заявиха миналата седмица, че са забелязали малки количества радиоактивни изотопи в части на Финландия, Южна Скандинавия и Арктика.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси коментира, че "нивата, докладвани на МААЕ са много ниски и не представляват риск за здравето на хората и околната среда".

Базираната във Виена агенция се свърза с европейските държави в събота, за да поиска информация. До понеделник следобед 29-те доброволно са съобщили, че на тяхна територия не се е случило нищо, което би могло да причини концентрациите на изотопи във въздуха. Няколко страни извън Европа съобщават за подобни резултати.

Русия не е в списъка на държавите, които са докладвали на МААЕ до понеделник. "Очаквам повече държави-членки да ни предоставят подходяща информация и данни и ние ще продължим да информираме обществеността", коментира Гроси.

Нидерландският национален институт за обществено здраве и околна среда заяви в петък изотопите може да са от източник в Русия и "могат да означават повреда на горивен елемент в атомна електроцентрала".

Руският държавен ядрен оператор обаче заяви, че двете АЕЦ в северозападна Русия не са съобщили за проблеми.