МААЕ: Охладителната кула в Запорожката АЕЦ трябва да се разруши

Съоръжението е било сериозно повредено при пожара миналия месец

Новини
14:39 - 05 Септември 2024
1886
МААЕ: Охладителната кула в Запорожката АЕЦ трябва да се разруши

Охладителна кула в Запорожката АЕЦ в Украйна е била сериозно повредена при пожар миналия месец и вероятно ще трябва да бъде разрушена. Това заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, цитиран от "Ройтерс".

Той направи коментара по време на петото си посещение в централата, която беше превзета от Москва скоро след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г. Москва и Киев редовно се обвиняват взаимно в атаки срещу централата и в риск от ядрена авария.

Гроси извърши оценка на щетите в охладителната кула.

"До днес не бяхме в състояние да стигнем до тази точка, високо в кулата, така че можем да оценим по много по-добър начин нанесените щети", написа той в Х. "Тази голяма структура не може да се използва в бъдеще, така че вероятно ще бъде разрушена в даден момент".

Пожар избухна в кулата на 11 август. Русия и Украйна се обвиниха взаимно в действия, предизвикали огъня.

Гроси определи инцидента като една от многото "безразсъдни атаки", но не приписа вина на никого.

Запорожката електроцентрала в Югоизточна Украйна - най-голямата в Европа с шест реактора, е в "студено спиране" и не произвежда електричество. Необходима е външна енергия, за да се охлади ядреният материал и да се предотврати инцидент.

Ядрената централа не е засегната от военните действия
Гроси инспектира и помпена станция, осигуряваща вода, която е в недостиг след унищожаването миналата година на язовир Каховка в Южна Украйна. Той посети и хранилище за ядрено гориво.

Шефът на МААЕ се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев във вторник и предупреди, че нещата са "много крехки" в Запорожие, където инспекторите на МААЕ са разположени от средата на 2022 г.

Миналата седмица Гроси посети Курската АЕЦ в Южна Русия и предупреди, че има опасност от ядрена авария там, тъй като украинските сили, които започнаха нахлуване в областта миналия месец, са на едва 40 километр