МААЕ отива в Иран заради твърдения за тайни дейности

Въпросът осуетява усилията за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г.

Свят
15:57 - 14 Декември 2022
1748
МААЕ отива в Иран заради твърдения за тайни дейности

Служители на ядрения надзор на ООН ще посетят Иран през следващите дни, с цел да разрешат "неяснотите" във връзка с твърденията за тайни дейности, заяви Техеран, предава АФП.

Базираната във Виена Международна агенция за атомна енергия (МААЕ) от месеци призовава Иран да обясни наличието на ядрен материал в три недекларирани обекта.

Въпросът осуетява усилията за съживяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г., което е на системи, откакто Съединените щати едностранно се оттеглиха от него през 2018 г. при тогавашния президент Доналд Тръмп.

"Служители на Агенцията ще посетят Техеран през следващите дни", заяви пред репортери в Техеран Мохамед Еслами, ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран.

"Взаимодействието ни с агенцията продължава и се надяваме, че можем да постигнем ефективен напредък с агенцията, за да разрешим пречките и неяснотите и да направим стъпка напред", добави той.

Делегация на МААЕ планираше да посети Техеран миналия месец, но посещението не се състоя, след като управителният съвет на агенцията изрази съжаление за липсата на сътрудничество от страна на Иран за предоставяне на "технически достоверни" отговори.

В резултат на това агенцията заяви, че не е в състояние да гарантира автентичността и целостта на иранската ядрена програма.

В петък Еслами заяви, че следите от обогатен уран, открити в Иран, са внесени в страната от чужбина.

Споразумението от 2015 г. облекчи санкциите на Иран в замяна на ограничения върху ядрената му програма, за да се гарантира, че Техеран не може да разработи ядрено оръжие - нещо, което той винаги е отричал, че иска да направи.