МААЕ призова за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Украйна
12:07 - 02 Декември 2022
1554
МААЕ призова за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Международната агенция за атомната енергия (МААЕ) се надява да постигне споразумение с Русия и Украйна за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ до края на годината, предаде Ройтерс, като се позова на генералния директор на ядрения регулатор на ООН Рафаел Гроси.

Най-голямата атомна централа в Европа произвеждаше около една пета от електроенергията на Украйна преди руската инвазия, а след началото на войната беше  окупирана на Русия и няколко пъти беше принуждавана да работи на резервни генератори.

Многобройните обстрели в района предизвикаха опасения за потенциала от тежък инцидент само на 500 километра от Чернобил – мястото на най-тежката ядрена злополука в историята.

"Моят ангажимент е да бъде постигнато решение колкото се може по-скоро. Надявам се до края на годината", заяви Рафаел Гроси пред италианския вестник "Република".

Гроси не изключи възможността да проведе срещи с президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Володимир Зеленски.

"Нашата цел е да избегнем ядрена злополука, не да създадем военна ситуация, която би била в полза на една или друга страна", добави генералният директор на МААЕ.