МААЕ проверява два обекта в Украйна за "мръсна бомба"

Западните нации отхвърлиха необоснованото твърдение, наричайки го "явно невярно"

Украйна
11:52 - 01 Ноември 2022
1439
МААЕ проверява два обекта в Украйна за "мръсна бомба"

Експерти от Агенцията на ООН за ядрена енергия инспектираха два обекта, в които Русия твърдеше, че Украйна произвежда "мръсни бомби". Шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че инспекциите са започнали на две места в Украйна и скоро ще приключат. Проверките бяха поискани от Киев след руските обвинения, съобщава Асошиейтед прес.

Висши руски служители, включително президентът Владимир Путин, отправиха необосновани обвинения, че Украйна се готви да използва така наречената мръсна бомба, експлозив, примесен с радиоактивни материали.

Руският посланик в ООН Василий Небензя твърди в писмо до членовете на Съвета за сигурност миналата седмица, че ядреният изследователски център и минната компания на Украйна са "получили директни заповеди от режима на Зеленски да разработят такава мръсна бомба".

Западните нации отхвърлиха необоснованото твърдение, наричайки го "явно невярно". Украинските власти го определиха като опит да се отвлече вниманието от предполагаемите планове на Москва да взриви мръсна бомба, за да оправдае собствената си ескалация на военните действия.

МААЕ съобщи, че двата обекта, които се разследват, са под гаранции на МААЕ и са посещавани редовно от инспектори на МААЕ, чиято мисия е да открият недекларирани ядрени дейности, както и материали, свързани с разработването на мръсни бомби.

МААЕ инспектира едно от двете места преди месец и не откри недекларирани ядрени дейности или материали.