МААЕ: Рестартирането на Запорожката АЕЦ в момента е невъзможно

Русия
15:09 - 28 Май 2024
1818
МААЕ: Рестартирането на Запорожката АЕЦ в момента е невъзможно

Рестартирането на Запорожката АЕЦ и възобновяването на производството в станцията към момента е невъзможно, заяви Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от Би Би Си.

"Обсъдихме възможността за рестартиране на Запорожката атомна електроцентрала, което в момента, според общото разбиране, изглежда невъзможно", каза Гроси след преговори в Калининград с ръководителя на "Росатом" Алексей Лихачов.

Гроси призова да се осигурят условия за изключване на всякакъв ядрен инцидент поради външно влияние.

"Тези обстоятелства не ни позволяват да говорим за това (рестартирането на Запорожката АЕЦ) сега. Това обаче не ни пречи да обсъдим как можем допълнително да установим подобно рестартиране, когато са изпълнени такива условия", каза Гроси пред репортери.

Руските войски превзеха Запорожката атомна електроцентрала малко след началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.

Запорожката атомна електроцентрала не произвежда електричество оттогава, но самата тя изисква постоянно подаване на електроенергия за охлаждане на един от реакторите, който не е напълно изключен от мрежата.

Централата е обект на постоянни атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

По-рано МААЕ обяви "сериозно влошаване на ситуацията с ядрената безопасност в централата в Запорожие" поради увеличаване на атаките, които Гроси нарече безотговорни и опасни.

Лихачов се съгласи с ръководителя на МААЕ за невъзможността за рестартиране на Запорожката АЕЦ в момента, но нарече техническото състояние на централата "абсолютно безопасно".