МААЕ заседава извънредно за атаките срещу Запорожката АЕЦ

Украйна
13:36 - 09 Април 2024
1319
МААЕ заседава извънредно за атаките срещу Запорожката АЕЦ

Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия ще проведе извънредно заседание по искане на Русия за обсъждане на атаките срещу Запорожката АЕЦ в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Четирима дипломати уточниха, че това ще се случи в четвъртък.

В неделя дронове атакуваха атомната електроцентрала - най-голямата в Европа, като поразиха основните защитни конструкции на един от реакторите. МААЕ уточни, че ядрената безопасност не е засегната.

Русия и Украйна многократно са си отправяли взаимни обвинения в атаки срещу Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да извършват такива.

Вчера посланикът на Русия в МААЕ Михаил Улянов съобщи, че страната му е свикала извънредно заседание на борда "по отношение на последните атаки и провокации на въоръжените сили на Украйна срещу Запорожката АЕЦ".

МААЕ все още не е обявила дата за срещата. Съгласно правилата на Управителния съвет всяка страна в него, включително Русия, може да свика среща. Сряда е почивен ден в ООН във Виена по повод мюсюлманския празник Ид ал-Фитр, отбелязващ края на Рамазана.

Управителният съвет е най-висшият орган за вземане на решения на МААЕ, който заседава повече от веднъж годишно. Въпреки че Русия вероятно отново ще обвини Украйна за последните удари с дронове срещу Запорожие, е малко вероятно да получи широка подкрепа от борда, който миналия месец прие резолюция, призоваваща Русия да изтегли силите си от централата.

МААЕ не посочи отговорен за нападенията, но настоя те да спрат.

"Подобни безразсъдни атаки значително увеличават риска от голяма ядрена авария и трябва да бъдат прекратени незабавно", подчерта в неделя шефът на МААЕ Рафаел Гроси.

По данни на МААЕ през последните 19 месеца централата е претърпяла пълна загуба на външно захранване, поради което се е наложило използването на аварийни дизелови генератори.