Мачът на скандалните фланелки

Путин и Гърция скочиха срещу Украйна и Северна Македония заради надписи

Коментар
18:00 - 17 Юни 2021
9878
Мачът на скандалните фланелки

Дебютантът Северна Македония, воден от легендарния Горан Пандев, срещу Украйна с наставник Алексей Михайличенко - един емблематичен мач, който остава за историята. Сблъсък от Евро 2020 на "Арена Национала" в Букурещ - столицата на Румъния.

Дотук нищо ненормално. Но! 

Двете държави разбуниха духовете, направиха така, че да се говори много повече за фланелките, отколкото за футболните качества на играчите, положили на гърдите си гордо емблемите на своите национални гарнитури.

Оказа се, че и двете са проблематични - и украинците, и северномакедонците, които ние си ги наричаме "макета" и си ги считаме за част от България, но други не. Но това е политически проблем, не фенски, нали?

Да, но всичко се разрази с мащабите на няколко континента. Русия подаде оплакване към УЕФА заради Украйна, иначе Путин не се бил разсърдил и нямал нищо против, а гърците си правиха пас, но в един момент ревнаха, че имало един определен надпис на северномакедонците.

А, момент! А къде сме българите? Сигурно и на нас ни пречи, че съседите, дето ги наричаме "само" македонци и ги считаме за едни от нас, са на Европейско, а ние не сме.

Братлета, аре, малко по-сериозно! Кой го брига какво пише на фланелките и какви контури има на гърдите? Оказа се, че дребните душички не са само в България, те са навсякъде.

Преди няколко дни Гърция се оплака официално. В УЕФА, разбира се. Оказа се, че на Елините трън в очите са екипите на Северна Македония и драснаха едно доносче до президента на УЕФА Александър Чеферин. 

В писмото, подписано от гръцкия спортен министър Лефтерис Авгенакис, се казва, че в емблемата ФФМ (Футболна федерация на Македония) на фланелките липсва място за думата "Северна". Е, и? Но явно е проблем. И то голям. 

От 12 февруари 2019 г., след Преспанското споразумение, Македония официално смени името си на Република Северна Македония, припомнят от гръцка страна - нещо, което макетата не признават, а им беше наложено. 

Затова на емблемата на екипите трябва да има и буквата "С" (за Северна) и тя да се чете ФФСМ (FFNM на латиница).

Абе, умници, как дни преди старта на надпреварата се сменят фланелки, че не се сещаме? Е, нали сте в Евросюъза, нали ви се дават кредити, нали ви опрощават дългове... 

И на всичкото отгоре - гръцкият спортен министър призовава УЕФА да обърне внимание като цяло на името, което по принцип използва футболната федерация на страната, защото то няма нищо общо с новото название на държавата.

"Бихме искали да ви информираме, че по повод пост на президента на футболната федерация на Северна Македония Муамед Сейдини в личния му акаунт в социална медия, Гръцката футболна федерация обръща внимание на следното:

Тъжно е, дори възмутително, че въпроси, уредени с международни конвенции, възникват от нищото преди началото на Евро 2020 и участието на Северна Македония в него. МОК и международните спортни федерации, включително футболната, са признали Северна Македония като техен член. Всяко друго произволно самоназоваване е извън общоприложимата регулаторна рамка и следователно е нереално", се казва в писмото.

Авгенакис е изпратил подобно протестно писмо и на северномакедонския външен министър Буяр Османи.

И това не е всичко, както се казва в една популярна телевизионна реклама. 

Малко преди това, точно преди началото на Евро 2020, Русия забърка друг скандал. С Украйна. Или обратното - все тая. 

Медиите разтръбиха, че националният отбор на Украйна е предизвикал скандал, след като показа екипите си, на които е изобразена карта, включваща в границите на страната и анексирания от Русия полуостров Крим.

От Кремъл нарекоха случилото се „политическа провокация“ и призоваха УЕФА да предприеме мерки. А Владимир Путин сподели, че не е засегнат, но не правило чест на украйнците да правят така. Назидателно. 

После спомена, че няма пръст във всичко това, но...

Да добавим - на фланелката на украинците присъстват още областите Донецк и Луганск, където се водят военни действия между украинските сили и проруските сепаратисти.

На гърба на фланелките се вижда слогана „Слава за Украйна“ – патриотично послание, използвано от протестиращите от 2014 срещу тогавашния президент Виктор Янукович. Той беше определен от гражданите като съюзник на Москва и бе свален преди седем години. В момента живее в Русия.

Във вътрешната част на яката стои още едно патриотично послание – „Слава на героите“.

„Вярваме, че силуетът на Украйна ще даде сила на състезателите ни, защото те ще се борят за цялата страна. Всички от Севастопол до Киев, от Донецк и Луганск до Ужхород, ще ги подкрепят във всеки мач. Слава на Украйна“, каза председателят на местната федерация Андрий Павелко.

И какво се случи? Европейската футболна централа настоя Украйна да направи промени във фланелката си за Евро 2020, за да премахне "политически" лозунг, който предизвика протести от страна на Русия.

Фланелката обаче беше облечена от украинския президент Володимир Зеленски, който побърза да подкрепи трикото, след като излезе новината за писмото на Русия.

Комикът, превърнал се в президент Зеленски, публикува две снимки в Инстаграм, на които държи фланелка и каза, че тя носи "много важни символи, които обединяват украинския народ".

След това президентската пресслужба публикува селфи, което Зеленски си е направил, облечен с фланелката.

Публикувайки две снимки в Инстаграм, на които държи фланелка с номер 95, Зеленски написа: "Новата фланелка на украинския национален отбор по футбол, всъщност не е като останалите."