Мадан отбелязва празника на миньора с атрактивен подземен музей

Гостите могат да се качат на руднична вагонетка

Любопитно
18:15 - 22 Август 2023
2271
Мадан отбелязва празника на миньора с атрактивен подземен музей

Традиционният празник на Мадан и Ден на миньора предстоят на 25 и 26 август, съобщиха от общинската администрация. В миньорския град се гордеят, че този път могат да предложат на туристите мечтана дълго атракция - открития през тази година подземен минен музей – рудник „Сполука“.

Гостите могат да влязат „в кожата“ на миньора като се качат на руднична вагонетка и влизат с локомотивчето като истински рудодобивници и влязат под земята. Входът на мината музей е в центъра на миньорския град. Под земята фигури на миньори, заети с различни дейности, посрещат любопитните. Цялото трасе под земята е оборудвано с релсов път, стрелки, обходи за маневриране, така че гостите напълно да влязат в ролята на рудодобивници. За целта те се оборудват с каски и специални миньорски лампи. 

Ден на отворените врати на рудничния участък „Петровица“ е обявен на 25 август. Официалното откриване на празника е вечерта. „Нощ в музеите“ е предвидена за 26 август, когато Рудник „Сполука“ и Кристалната зала в миньорския град ще посрещат посетители с удължено работно време до 23 часа. Рудник „Сполука“ бе създаден като подземе минен музей с финансиране по европроект и вече привлича туристи от цялата страна. Кристалната зала също е преобразена в рамките на проекта.