МЪДЪР ДЯДО: Байдън пита жена си дали да се оттегли

Президентът се е примирил с идеята, че самият той може да не успее да спечели през ноември и следователно ще трябва да отстъпи пред исканията на много членове на партията

САЩ
19:25 - 19 Юли 2024
2569
МЪДЪР ДЯДО: Байдън пита жена си дали да се оттегли

Семейството на американския президент Джо Байдън се е събрало, за да обсъди дали оттеглянето му от надпреварата за президентските избори е възможно. Информацията идва от близки до президента източници.

Според семейството му, ако Байдън реши да се откаже от надпреварата, той трябва да го направи по начин, който все пак да даде на неговата Демократическа партия добри шансове да спечели срещу Доналд Тръмп, пише Ен Би Си. 

Оттеглянето на Байдън би било доста неочаквано решение, тъй като той многократно повтори, че няма да се откаже от надпреварата. Но някои партийни лидери, както и част от екипа му, изразиха съмнение дали той е готов да се справи с тази задача. 

Същевременно опонентът му Доналд Тръмп си спечели уважение както от много световни лидери, така и от обикновени хора, след като преживя опит за покошение. 

Все още не е взето окончателно решение, съобщи New York Times. Байдън обаче се е примирил с идеята, че самият той може да не успее да спечели през ноември и следователно ще трябва да отстъпи пред исканията на много членове на партията. "Реалността започва да се усеща", цитира вестникът близък до Байдън човек.

Промените, които се очакват при евентуален втори мандат на Тръмп
В момента Байдън се възстановява от КОВИД-19 в Делауеър и поради това не присъства на предизборни събития, но от екипът му обявиха, че следващата седмица президентът ще се завърне в надпреварата. 

От друга страна, Белият дом говори за кампания за оказване на натиск върху Байдън. Въпреки че президентът приема сериозно опасенията от страна на своята партия, той е решен да остане в надпреварата.

Наскоро високопоставени демократи като бившия президент на САЩ Барак Обама и бившата председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси също уж изразиха съмнения, че Байдън може да спечели надпреварата срещу Доналд Тръмп. 

По-рано "Вашингтон пост" съобщи, че Обама се съмнява в шансовете на Байдън да победи. Сегашният президент беше вицепрезидент на Обама в продължение на 8 години.

Четирима души, близки до Байдън, заявиха, че няма да е изненада, ако Байдън се оттегли от надпреварата съвсем скоро и като кандидат се появи неговата вицепрезидентка Камала Харис, която според проучване, мнозина подкрепят. 

През последните седмици съмненията относно здравословното състояние на Байдън и дали може да изпълнява тежката президентска работа, се засилват все повече. Дискусията за възрастта на Байдън достигна нов връх след телевизионния дебат преди три седмици, в който президентът на моменти изглеждаше безпомощен срещу предшественика си Тръмп.

Друга огромна грешка на Байдън беше, че на срещата на върха на НАТО той обърка украинския президент Володимир Зеленски с Владимир Путин. Въпреки че Байдън осъзна объркването си на сцената, този казус допълнително подхрани спекулациите за възможни заболявания, свързани с възрастта.