Made in BG: 250 човека в Разлог очакват помощи за безработни от Франция, но не искат да работят тук

Схема за източване на обезщетения при безработица изобретиха нашенци

ЕС
09:00 - 12 Декември 2023
34989
Made in BG: 250 човека в Разлог очакват помощи за безработни от Франция, но не искат да работят тук

За нова схема за източване на обезщетения при безработица и фиктивна работа в чужбина разказа по Нова телевизия Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Хора от областите Благоевград, Кюстендил и Смолян напускат работа и заминават за две седмици във Франция. Там се регистрират и получават право на обезщетение от 1800 лв. на месец за безработни, връщат се тук и искат да работят при предишния си работодател, но без договор, за да могат да получават пари от Бюрото по труда и от обезщетението придобито във Франция. Това е задължение по европейски разпоредби и държавата трябва да изплаща тези обезщетения. Според Васил Велев българите, които получават обезщетения по тази схема са хиляди, а държавата ни е ощетена с десетки милиони левове. 

В разговора се включи и зам.-кметът на Разлог Христо Зайков, който каза, че в Бюрото по труда в Разлог има 250 молби от хора, които чакат да получат подобни обезщетения за безработица, придобити във Франция. 

Проблемът е сериозен, поканени бяхме в комисията по туризъм, където бяха обсъдени мерки, каза Зайков. Според него работодатели от туристическия сектор обясняват, че и заради тази схема трудно си намират служители. Върналите се тук при същия работодател искат да работят без договор и остават на борсата.

Според Васил Велев измамата е организирана от адвокати. Подозренията са, че фирмите, които фиктивно наемат наши сънародници, са регистрирани от юристите.

"Описали сме конкретни села и региони във Франция, как да се справим с този проблем. Сезирали сме главния прокурор, той - софийски, сега сме сезирали и френския посланик", обясни Велев.
Човекът, завърнал се от Франция, получава тези пари докато е безработен, като почне работа - спира. Бюрото по труда ги насочва към фирма, която ще го откаже и така продължава да получава тези обезщетения. Продължава и измамата. Трябва контрол на по-високо равнище, има обвързаност на роднински връзки по места. Тук взимат болнични и отиват да работят в сивия сектор в чужбина. Необходимо е и съдействие от други държави", допълни Велев.