Мъдрят как пристанище Варна да стане само за яхти

Ще бъде изграден и нов вътрешен вълнолом, за да бъде оформена яхтената марина

Новини
15:31 - 12 Май 2020
4583
Мъдрят как пристанище Варна да стане само за яхти

Пристан за най-малко 100 яхти ще бъде изграден в акваторията на варненското пристанище. В момента се работи проект, който предвижда товаро-разтоварните дейности да бъдат изнесени в пристанищата във варненското езеро.

Ще бъде изграден и нов вътрешен вълнолом, за да бъде оформена яхтената марина.

Идеята за ликвидирането на пристанище "Варна Изток" като стоянка за търговски кораби е още от времето на кабинета на Сергей Станишев. Дори бе осигурен държавен заем от Япония за 327 милиона евро за пристанищата във Варна и Бургас. Първото правителство на ГЕРБ обаче се отказа от него.

Идеята на социалистите обаче бе постепеннно възродена, като в последните години голяма част от територията на варненското пристанище бе превърната в зона за отдих и разходки. Изникнаха и серия от ресторанти. Сега се предвижда на това място да бъдат добавени морски музей и библиотека. Теренът от няколко лета се ползва за концерти на открито.

От старата идея отпадна само частта, която предвиждаше преместването на пристанището във Варненското езеро в зоната на ромския квартал "Максуда". За сметка на това ще работят пристанището "Варна Запад" в Девня, "Лесспорт" в Тополи, както и новото пристанище в Езерово.

За тази цел кабинетът наскоро отпусна 350 милиона лева за удълбаване на езерото, за да могат товарните кораби да стигат леко да новите пристанища.