Мадуро: Гуайдо планира преврата в Белия дом

Доналд Тръмп отрича САЩ да са замесени в планиране на преврат

Свят
12:47 - 14 Май 2020
1746
Мадуро: Гуайдо планира преврата в Белия дом

Венецуелският президент Николас Мадуро твърди, че опозиционният лидер Хуан Гуайдо се е срещнал с бивши членове на американските специални части в Белия дом, за да планират неуспешна морска инвазия в латиноамериканската страна, информира АФП.

Мадуро обяви, че срещата на Гуайдо с президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон се е състояла през февруари.

"На 4 февруари тази година, 2020 г., Хуан Гуайдо се срещна с Джордан Гудро в Белия дом", каза Мадуро, като има предвид бивш член на американските специални части, който според Каракас е организирал и е тренирал наемници за инвазията.

Срещата, според Мадуро, е "по заповед на Доналд Тръмп да се изготви план за атака". Венецуелският лидер добави, че е много лесно да се потвърди, че Гудро е посещавал Белия дом между 2019 и 2020 г. и "в коя стая се е срещнал с господин Гуайдо".

Няма коментар от Белия дом пред АФП.

Мадуро заяви, че Гуайдо е подписал договор с частната охранителна компания Slivercorp USA, основана от Гудро, за организиране на преврат. Гуайдо се защити, че няма нищо общо и подчерта, че венецуелските власти търсят "извинение" за арестуването му.

Доналд Тръмп отрича САЩ да са замесени в планиране на преврат.

Венецуела задържа 52 "наемници" при операция, включително бившите военни от САЩ Люк Денман и Айран Бери, които са обвинени в тероризъм.