Мадуро изгони посланика на ЕС във Венецуела

Евросъюзът не може да отговори с реципрочна мярка - това е в компетенцията единствено на Белгия

Новини
15:37 - 30 Юни 2020
1250
Мадуро изгони посланика на ЕС във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро даде 72 часа на ръководителя на делегацията на Европейския съюз в Каракас да напусне страната, предаде АФП.

Решението е в отговор на наложени от Европейския съюз санкции на 11 венецуелски висши политици, сред които и Луис Пара, който през май се опита да измести опозиционния водач Хуан Гуайдо от поста му на председател на парламента. Фигуриращите в списъка нямат право да влизат в блока, а евентуалните им сметки в европейски банки ще бъдат замразени.

Мадуро обяви експулсирането на Исабел Бриянте Педроса в реч в президентския дворец Мирафлорес. Той заяви, че ако европейските лидери не уважават Венецуела, те трябва да напуснат страната, посочва АП.

Реакцията на ЕС

ЕС не може да отговори с реципрочна мярка и не може да изгони физически посланика на Венецуела от своя територия, заяви говорителката на Европейската комисия Виржини Батю-Хенриксон. Тя уточни, че според Виенската конвенция, това е от компетенцията единствено на Белгия, на чиято територия се намира дипломатическата мисия на държавата. Процедурите на ЕС изискват изгонването на посланика да бъде одобрено единодушно от всички страни членки.

ЕС и страните-членки обмислят отговор на решението на президента на Венецуела Николас Мадуро да обяви посланичката на Общността в страната Изабел Брилянте Педроза за персона нон грата, заяви по-късно върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел:

„Смятаме, че решението да се дадат 72 часа на посланика на ЕС в Каракас да напусне страната изисква съответните реципрочни мерки, но не мога да предопределя какви ще бъдат те. В моменти всички варианти са на масата, но някои решения трябва да ги вземе Съветът, а не върховният представител. Други пък са в компетенциите на Белгия, а не на европейските институции. Но ние в дипломацията, имаме своята роля и ще я изпълняваме“.

Борел допълни, че този следобед посланикът на Венецуела в ЕС ще бъде извикан на разговор в европейските институции.