МАЕ предупреди Европа: Незабавно намалете потреблението на газ

Новини
14:05 - 18 Юли 2022
3154
МАЕ предупреди Европа: Незабавно намалете потреблението на газ

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва да предприеме незабавни стъпки за намаляване на потреблението на газ преди зимата, призовавайки правителствата да ограничат използването на климатици и да започнат да продават газ на търг за промишлеността или в противен случай рискуват нормиране на синьото гориво (ограничаване на предлагането на газ) през най-студените месеци.

"Файненшъл таймс" цитира ръководителят на МАЕ Фатих Бирол да заявява в понеделник, че съкращенията на руските доставки означават, че европейските усилия да постигнат заложените цели няма да успеят и призова правителствата "да отчитат всеки оставащ ден", за да запълнят съоръженията за съхранение на газ през следващите три месеца.

"Последните действия на Русия да намали още повече потоците от природен газ към Европа, съчетани с други неотдавнашни прекъсвания на доставките, са код "червено" за ЕС“, отбеляза Бирол.

"Европа трябва да действа сега и да вземе предвид всеки оставащ ден", посочи той, добавяйки, че въпреки че високите цени вече са ограничили част от потреблението, "необходими са значителни допълнителни намаления на газовото потребление, за да се подготви Европа за предстоящата тежка зима".

Шефът на МАЕ каза още, че последният анализ на агенцията, която действа като енергиен наблюдател за страните от ОИСР, предполага, че Европа трябва

да ограничи потреблението с 12 млрд. кубически метра от сега до началото на отоплителния сезон, или еквивалент на 130 танкера, пренасящи по море втечнен природен газ.

Призивът на МАЕ идва в момент, когато Брюксел трябва да обяви план през настоящата седмица за зимата, който план ще препоръча мерки за страните от ЕС за намаляване на използването на природен газ.

Преговорите по този план продължиха през уикенда, като се съсредоточиха върху това дали Европейската комисия може да приложи задължителни цели за намаляване на газа за държавите членки, съобщиха за "Файненшъл таймс" двама неназовани европейските представители.