Мафията в КАТ раздели България на 4 района

Новини
18:38 - 24 Май 2022
7635
Мафията в КАТ раздели България на 4 района

Появиха се нови разкрития за чудовищната корупция в КАТ. Оказа се, че България е разделена от тайна мрежа катаджии на четири корупционни региона. Става въпрос за разделяне на бизнеса при катастрофи с камиони, автобуси или други тежки машини. Според запознати, около 80 корумпирани полицаи в КАТ са участници в заверата. Схемата се задейства най-вече при чуждестранни шофьори, които логично търсят съвет от пристигналите полицаи за пътна помощ, пише столичен седмичник.

Точно така се завърта схемата. Катаджиите звънят само на определени фирми, които обикновено нямат лиценз и техника за подобна помощ, особено когато става въпрос за вадене на тежки автомобили от дерета и канавки или такива, обърнати на самия път. Подобна процедура е изключително скъпа, но компаниите нямат избор, а и вероятно повечето притежават съответните застраховки, покриващи сумите. А парите не са никак малко.

Само за извикване през деня цената е 400 лева, а нощем достига до 600 лева. Превозването до съответна база на клиента или паркинг, където да дочака ремонт или друга помощ от компанията, варира от 10 до 15 лева на километър.

Вадене от пропаст или на обърнат камион от самото платно струва 600 лева на час. Престоят при изтегляне се таксува 100 лева на час, толкова е оценен и трудът на механик, който се занимава с ваденето или обръщането на тежката техника. Ако се наложи превоз – товаренето и разтоварването е всяко по 600 лева. Само от една катастрофа фирмата за пътна помощ може да си докара между 4000 и 15 000 лева.

Лошото е, че подобни „копърки“ носят риск за техниката и работниците си. „Ако помните, имаше случай по международния път за Дунав мост 2 около Монтана. Вместо да извади падналия камион, кранът на спасителния екип също се търколи в дерето. Става въпрос точно за подобни нелегални схеми и нелицензирани фирми“, допълни източникът. Естествено, в подобни случаи неуспелите „спасители“ се обръщат към лицензирани такива и с мръсна газ отпрашват. А повикалите ги катаджии се правят на ударени.