Магазин за подаръци в Белия дом търгува коронавирусни монети

Оказа се, че уебсайтът няма връзка с кабинета на Тръмп, печалбите отиват за болници

Новини
23:33 - 02 Май 2020
2566
Магазин за подаръци в Белия дом търгува коронавирусни монети

Уебсайт, наречен Магазин за подаръци в Белия дом, предизвика бурни реакции, след като продаде монети, „ознаменуващи“ избухването на епидемията от Covid-19 срещу 100 долара всяка, предаде Би Би Си.
 
Американският сенатор Бърни Сандърс беше един от тези, които се вбесиха от информацията.
 
Но Магазин за подаръци в Белия дом е частен онлайн магазин, който няма пряка връзка с Белия дом или администрацията на Тръмп. В собствения му уебсайт пише, че „работи независимо от правителството на САЩ“.
 
Монетите обаче съществуват и се продават от магазина. Те показват зародиш на коронавирус върху световна карта с лозунги като "Заедно се борихме с невидимия враг" и "Всеки ден подходящи герои". В сайта се казва печалбите ще бъдат дарени на болници.
 
Създаден от президента Хари С. Труман през 1946 г., магазинът за подаръци е прехвърлен на частна компания преди години, която сега притежава запазената марка за "Магазин за подаръци в Белия дом".
 
Сайтът привлече вниманието на медиите през 2018 г., когато продаде монети в памет на срещата на върха на Доналд Тръмп в Сингапур със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.