Магическото мислене на Джоун Дидиън

Нещо за четене
11:37 - 03 Юни 2021
3564
Магическото мислене на Джоун Дидиън

„Животът се променя за секунда. Тривиална секунда.” В една такава секунда писателят Джон Грегъри Дън получава инфаркт и тя е Онази, съдбоносната, след която любовта на живота му – култовата писателка Джоун Дидиън, трябва да продължи напред. А през това време дъщеря им Кинтана е в кома в болницата...

Този сюжет не е плод на въображението, а на суровата реалност и ежедневието на Джоун Дидиън, отразени в автобиографичната ѝ изповед „Годината на магическото мислене”. Излязла през 2005 г., книгата получава Национална литературна награда за нехудожествена литература (National Book Award), попада в краткия списък за „Пулицър”, а вестник „Гардиън” ѝ отрежда 40-то място в класацията си на стоте най-велики книги на XXI век. „Това е акт на ненадмината литературна храброст. Писателката, прочута със своята яснота, ни позволява да погледнем в ума ѝ, замъглен от болката", отбелязва изданието.

Тези дни „Годината на магическото мислене” се появи за първи път и на български език в превод на Зорница Христова и се нареди сред бестселърите на издателство „Лист” на Панаира на книгата. Корицата на книгата е дело на Дора Иванова.

Заглавието на книгата препраща към антропологическото понятие, което проследява определено поведение – ако човек се надява и желае нещо достатъчно силно или извърши правилните действия, то неизбежното събитие може да бъде избегнато. Дидиън описва случаи от собственото си магическо мислене – не може да изхвърли обувките на Джон или да ги даде на друг, защото той ще се нуждае от тях, когато се върне.

През цялото време въпросите около медицинските подробности за смъртта се блъскат в главата ѝ – дали любимият е усещал идването ѝ, можело ли е оставашото му време да бъде изживяно по-добре...

Болезнен, но и топъл разказ за загубата, спомена и любовта, която бди над смисъла на живота, тази книга е личен и в в същото време универсален опит за портрет на един брак и живот в добро и зло, в който ще се припознае всеки.

Джоун Дидиън (р. 1934) е американска писателка – авторка на романи, филмови сценарии, публицистични текстове със социално-политическа насоченост и др. Литературната ѝ кариера започва в студентските ѝ времена в Университета „Бъркли“, след като печели награда за есе, спонсорирана от списание „Вог“.

Дидиън е сред водещите представители на т.нар. Нова журналистика, а творчеството ѝ се свързва с контракултурата на шестдесетте години на XX век и Холивудския лайфстайл. Лауреат е на множество литературни отличия – през 2005 г. получава Национална литературна награда за нехудожествена литература (National Book Award) за „Годината на магическото мислене“. През 2013 г. президентът Барак Обама връчва на Дидиън Националния медал за хуманитаристика.