Магичната Нощ на театрите се спуска на 16 ноември (ФОТОГРАФИИ)

Мотото на 12-то издание на инициативата е "Изправени пред сянката"

Култура
09:01 - 10 Юли 2024
5309
Магичната Нощ на театрите се спуска на 16 ноември (ФОТОГРАФИИ)

Нощта на театрите - приказна и обичана от почитателите на сценичните изкуства, ще се спусне тази година на 16 ноември, научи Lupa.bg. Вече 12 години България е част от европейската инициатива, чиято цел е да популяризира театралното изкуство във всичките му форми, да сближи сцената и залата, артистите и зрителите.

Идеята е поне веднъж годишно публиката да преживее много театър накуп в различни артистични пространства и заедно да усети по неповторим начин магията на Театъра. По традиция всяка трета събота от ноември в десетки държави в Европа „властва“ театралното изкуство, а през 2024 г. датата на Нощта е 16 ноември. 

Мария Панайотова организира у нас Нощта на театрите

"Това ни е 12-тото начало на подготовка на Нощта. Въобще не разбрахме как минаха годините! Сигурно, защото Нощта успя да ни “намери” с най-прекрасни хора. Или пък, както казва един любим актьор (надяваме се, че скоро и той ще стане нощен персонаж): “Привличаш към себе си хората, които заслужаваш”. Явно нещо като привличащо намиране=намиращо привличане е положението!", споделиха в социалните мрежи организаторите на българската Нощ на театрите. Мария Панайотова и Катерина Миланова са творците, благодарение, на които европейската инициатива се случва и в България. 


"И не - не е вярно, че всяко начало е трудно! Всяко начало е вълнуващо, като тръпката на нещо първо. Нищо, че нашето “първо” се случва вече 12 пъти! А пък тази година си е кръстопътна отвсякъде: 12-то издание, 12 месеца, 12 лунни фази, 12 зодии, 12-та Нощ (ала Шекспир). Казват, че 12 е перфектното число - край на някакъв времеви портал и начало на нещо ново след края…

Владимир Михайлов


Затова избрахме да се изправим пред случилото се през годините на границата между реалността и въображението и в своеобразното поле за експериментиране, в което Нощта съществува, за да се срещнем с една по-различна страна и супер сила в нас - Сянката ни!

Така стигнахме до посланието: ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СЯНКАТА.

И съвсем буквално и метафорично пред своята сянка се изправят и нашите посланици в емблематичните Нощни Персонажи", добавиха организаторите на Нощта на театрите.

Весела Бабинова


Нощта на театрите има своите посланици - популярни лица на театралното и балетното изкуство, които всяка година стават Нощни персонажи в един от най-емблематичните фотографски проекти на европейската инициатива. И тази година артистите-посланици застанаха пред обектива на Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски.

Явор Гърдев

Тази година посланици на Нощта на театъра са режисьорите Галин Стоев, Диана Добрева, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматургът Александър Секулов, актьорите Владимир Михайлов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Мартин Димитров, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Христо Петков, Ованес Торосян, Константин Еленков, Теодора Духовникова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. 

Мартин Димитров

За концепцията творческият директор на 12-тата Нощ – Александър Таралежков разказва: "Юнг ни учи, че сянката представлява онези части от личността, които често отхвърляме или игнорираме. В българската традиция вграждането на сянката символизира оставянето на нещо лично и скъпо в основата на здание, за да му се придаде сила и дълголетие.

Луиза Григорова-Макариев

Тази концепция е прекрасен паралел с присъствието на сцената, където всеки изпълнител оставя част от себе си във всяко представление. Пък и комбинативно тези две концепции работят така математически: Отхвърляне=Сянка=Ценност. Тоест намираме стойност в това, което отхвърляме. И нека посланието „изправени пред сянката“ да ни напомня, че истинската сила идва от приемането на цялото ни същество – с всичките му противоречия и дълбочини“.

 

Никола Хаджитанев

Преди да бъде избран един от многобройните кадри за всеки от посланиците на Нощта на театрите, който да изрази най-чувствено тазгодишната идея “Изправени пред сянката”, от Нощта на театрите публикуваха в социалните мрежи вълнуващи моменти от фотосесията с творците и кадри behind the scenes, дело на Клементина Петрова.

Дарин Ангелов

Европейската “Нощ на театрите" е платформа, която обединява всички, които имат отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Деян Ангелов

Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска, иницииран от Children's Theatre Dubrava и Šibenik Theatre. Форматът събира хиляди почитатели и зрители.

Марта Петкова и Александър Таралежков


Запазете си съботния ден и съботната нощ на 16 ноември за театър. Само така ще усетите вълшебството на Нощта на театрите.