Магистрала "Струма" излиза извън Кресненското дефиле

Това е заявката на регионалния министър Андрей Цеков

Общество
20:09 - 11 Март 2024
9978
Магистрала "Струма" излиза извън Кресненското дефиле

Магистрала "Струма" да бъде изкарана изцяло извън Кресненското дефиле - тази заявка направи министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков. В началото на месеца България получи зелена светлина за изграждане на платното посока София извън дефилето. Сега на дневен ред е платното посока Гърция да върви успоредно през планината. Възможно ли е това да се случи и кога, и как местните жители и бизнесът приемат тази идея - разказваме сега.

След няколко тежки катастрофи в района на Владая и протест на местните жители, започва строителството на алтернативен път. Tака наречената първоначално - магистрала "Люлин".

Магистралата е пусната със закъснение, а през 2018 г. е преименувана на "Струма". И въпреки първоначалната идея пътят да е готов през 2004 - и до днес Струма не е изпълнена в цялост - остава отсечката между Симитли и Кресна и големият дебат - дали едно от платната да минава през Кресненското дефиле. В отчета си за свършената работа, респорният министър в оставка - направи заявка и двете платна на пътя да бъдат изградени извън дефилето.

"Успяхме да разрешим и един изключително сложен казус с довършването на магистрала "Струма". Получихме зелена светлина от ЕК да реализираме магистралата изцяло извън Кресненското дефиле, което ще ни позволи да имаме транспортна свързаност с Гърция, като същевременно запазим уникалното биоразнообразие в дефилето", посочи Андрей Цеков, министър на регионалното развитие в оставка.

Европейската комисия разреши строителството на платното в посока София през планината над дефилето, но не позволи главен път Е-79 да бъде превърнат в магистрален. По него ще остане трафикът в посока Гърция. Слави гледа животни в село Стара Кресна, откъдето се очаква да бъде прокаран новият път.

"За мен е зле ако мине отгоре както е планирано и да не е в тунел, защото ще затворят пътя. Няма да има достъп до ливади, до пасища и т.нар", каза Слави Илиев, жител на с. Стара Кресна.

Въпреки това гледа позитивно.

"Като има път, ще има и трафик. Трафик има ли - има икономика. Икономика има ли - има пари", посочи Слави Илиев.