Магистрат от ВСС: Гешев искаше да създаде илюзия за политическа намеса

Сгреших в подкрепата си за главния прокурор, призна Георги Кузманов

Топ
09:59 - 16 Юни 2023
2286
Магистрат от ВСС: Гешев искаше да създаде илюзия за политическа намеса

Магистратът от Висшия съдебен съвет (ВСС) Георги Кузманов изтъкна, че досегашният главен прокурор Иван Гешев е искал произнасяния от прокурорската колегия във ВСС за премествания и отпускания на бройки, но те не са били съгласни с тези искания. ВСС не наблюдава дела по никакъв начин и Кузманов не може да каже дали е имало дела на трупчета. Той никога не е чувствал политическа намеса в работата си и не познава политически лица.

"Гешев желае да създаде илюзия за намеса в нашите решения от страна на политиците, но аз никога не съм почувствал такава намеса в целия си мандат досега", категоричен бе Кузманов пред БиТиВи.

Той обясни, че членовете на Висшия съдебен съвет ще търсят заместник на отстранения вече главен прокурор. Може и да не е прокурор, може да е някои от заместниците на Иван Гешев, може да е и прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП), поясни Кузманов.

Той не държи точно сегашният ВСС да избира следващ главен прокурор, но в законовия срок ще открият процедурата. Явно властта, която получи главния прокурор изкриви неговите възприятия и се държеше доста неадекватно в неизпълнения си мандат, коментира Кузманов.

Според него един главен прокурор трябва да организира работата на прокурорите и когато има доказателства по досъдебно производство тогава да говори.

Кузманов призна, че е сгрешил в подкрепата си на Иван Гешев за главен прокурор.

Георги Кузманов посочи, че когато била открита номинацията за главен прокурор през 2019 г. членовете на прокурорската колегия имали няколко човека, които били готови да участват в състезанието, но се отказали.