Магистрати поискаха от ВСС подкрепа за включването на социални услуги в съдебния процес

Новини
13:58 - 28 Май 2022
1100
Магистрати поискаха от ВСС подкрепа за включването на социални услуги в съдебния процес

Районни съдии от страната си поставиха за цел постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и максимален ефект от прилагането на съдебните актове, съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Магистратите търсят подкрепата на съвета за въвеждане в съдилищата на създадените от тях добри практики, с които се разширяват възможностите на социалната закрила спрямо уязвими хора в различни съдебни производства. 
 
Авторите на инициативата предлагат ВСС да създаде специализирана администрация, която да подпомага осъществяването на връзка между съдиите по тези дела с други държавни и общински институции, обществени организации и компетентни специалисти, като по този начин се въведе стандарт за осигуряване на адекватна и специфична грижа по конкретните социални и здравословни потребности. Според тях е необходимо да има централизирано звено в Съвета с координиращи и методически функции, което следва да насочва към подходящи доставчици на социални услуги.