Магията на водата се почита на Водици

От хилядолетия българите тачат паметта на животворната течност

Мистика
23:15 - 05 Януари 2021
2097
Магията на водата се почита на Водици

Българите от векове знаят за силата и паметта на водата. Затова денят на Богоявление, Йордановден, се знае като Водици. Празникът започва на 5-ти и завършва на 7-ми януари. Началото му се губи далеч назад във векове и хилядолетия много преди Христа. Водици е посветен на силата на водата да „помни” и на преклонението пред животворството й.

Старите българи вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена поема по пътя към Бога. Знаели, че водата пречиства, лекува и помни. Затова повечето от обредите са свързани с действия и наричания, отправени към, от и за Водата: Мълчана вода, Жива вода, Кадена вода, Наречена вода, Умна вода, Мъчна вода, Любена вода, Вречена вода, Здрава вода.

Паметта и силата на Водата, както и тяхната употреба и контролиране учените откриват и започват да използват едва през последните години. А българите съхраняват това знание от векове. 

Три части има празникът Водици. Започва от 5-ти януари вечерта, когато в полунощ в “потайна доба” небето се разтваря. Вярва се, че Бог застава на Портата и “изпълнява желание”. Това е Нощта на Мълчаната вода. Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване”, в полунощ до тази вода изрича най-голямото си и силно желание. Водата и Бога го чуват и наричат "Да бъде".

На 6-ти януари се отбелязват Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях в Жива вода.

На 7-ми януари са Женските водици. На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване. На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението.