Махат старите мартеници от клоните на дърветата

Общество
14:37 - 21 Март 2024
2412
Махат старите мартеници от клоните на дърветата

За четвърта поредна година фондация ХАЛО, гр. Хасково организира кампания за премахване на старите мартеници от дърветата. Целта е да се повиши ангажираността на гражданите с опазването на околната среда.В началото кампанията се появява като регионална за Хасково, но тази година организаторите са си поставили за цел да прерасне в национална, каза пред Радио София Кристина Йорданова.

„Мартеничките, които днес си купуваме са направени от изкуствени влакна. Те се разграждат изключително бавно във времето, за да не кажа, че почти не се разграждат и оставайки завързани за дърветата, особено някои хора много силно ги пристягат, те започват постепенно с разрастването на клоните на дърветата да се впиват. По този начин ограничават растежа на клоните и създават прорези в кората“, обясни Кристина Йорданова.

Организаторите призовават разхождайки се в парка, с помощта на малка ножичка да освободим клончетата от старите мартеници, които се впиват в тях.

Кристина Йорданова добави, че всеки може да включи в инициатива „Стани приятел на дърветата” като в срок до 31 март 2024 г. изпрати снимка как премахва окачени по дърветата мартеници на email: [email protected] 

На 01.04.2024 г. снимките ще бъдат публикувани в специален албум със снимки на фейсбук страницата на фондацията.

„Нямаме изискване колко мартеници трябва да свали един човек от дърветата, дори една да е, за нас това е принос за опазването на дърветата. От 1 до 20 април ще се проведе гласуване на изпратените снимки. Снимките, които съберат най-много харесвания, хората, които са ни ги изпратили, ще получат ваучер за онлайн книжарница на стойност 100 лева“, сподели Кристина Йорданова.