Махленски дрязги в СЕМ

Пролет Велкова и шефката на регулатора взаимно си искат оставките

Новини
16:56 - 05 Юли 2023
5081
Махленски дрязги в СЕМ

Членът на Съвета за електронни медии Пролет Велкова призова председателят на медийния регулатор Соня Момчилова да подаде оставка.

Основанието за това са изразяваните от Момчилова позиции, които според Велкова уронват авторитета на СЕМ:

"Тези позиции, както знаете, предизвикаха остри реакции от страна на правозащитници, от страна на журналисти, от страна на АЕЖ. Поискана ви беше оставката от една страна от журналисти, свободно организирали се, от друга страна от Асоциацията на европейските журналисти.

Нещо повече – тези позиции скандализираха три държави.

Смея да кажа, че ни скараха с тези държави – държавата Украйна, държавата САЩ и държавата България, в лицето на нейното външно министерство".

Към призива на Велкова се присъедини и членът на СЕМ Симона Велева. 

Соня Момчилова обаче заяви, че няма да подава оставка и че обмисля дали на свой ред да не поиска оставката на Пролет Велкова:

"Що се касае до това, че посолствата са реагирали, ами те реагираха по линията на автоматизма, защото бяха "подпалени" от оклеветяването и от клеветническите навици на някои политически формации, на които вие тук вярно служите. И аз много се замислям дали да не поискам вашата оставка.

Защото освен пълната ви безполезност и неадекватност, мисля че сте в пълна тежест и в пълна услуга на това, което е отчетено тук.

Ще проверим доклада за върховенството на закона, но тази преса и политически натиск, която се оказва и върху регулатора, не само върху медиите, се случва точно по този начин".