Махнаха Росен Желязков, изпратиха го с аплодисменти!

Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут, заяви бившият министър на транспорта, който вече не е председател на НС

Новини
11:23 - 25 Април 2024 (обновена)
6273
Махнаха Росен Желязков, изпратиха го с аплодисменти!

Депутатите приеха предсрочното освобождаване на Росен Желязков като председател на Народното събрание.

Със 129  гласа "за" Росен Желязков беше свален от поста председател на Народното събрание ден преди края на 49-ия парламент. Заместничката му Росица Кирова отвори гласуването със сълзи на очи и треперещ глас, разчувствана от обръщението му към депутатите непосредствено преди вота.

Края на речта му ГЕРБ-СДС и ДПС посрещнаха с шумни аплодисменти и ставане на крака. Пляскаше дори съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, но сдържано и от място, седнал до бившия премиер акад. Николай Денков.

"Очаквах по-тежки мотиви, защото това искане е по-скоро политически акт, а не административен, в който да споменем лексикон от дати", първи думата от ГЕРБ взе Тома Биков.

Според него резултатът от този дебат няма да е добър. И обяви, че ГЕРБ няма да участват в него.
Биков определи като несериозно искането на оставка на председателя на НС в ситуация със служебно правителство и политическа криза.

С кратко, но изключително емоционално слово Росен Желязков се сбогува с колегите си като председател на 49-ото народно събрание. Той взе думата последен, но отказа словото му да бъде излъчвано пряко по БНТ и БНР, както предложи Йордан Цонев от ДПС.

"Има една мисъл на един велик афорист, който казва, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", започна Желязков.

"Всички ние в тази зала сме хора. Но хора, които са пратени от други хора да работят за хората. Като хора имаме нашите слабости и страсти. Но като народни представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтеност. И още едно качество, което понякога губим - човещина. Защото тези хора, които са сред нас, очакват от нас решения за тяхното бъдеще и семейства", обърна се Желязков и към присъстващите в пленарната зала енергетици, които чакат точката за отлагане на либерализацията на пазара на цените за битови потребители.

"Битува мнението, че ние сме драматична група актьори в политическия театър. Понякога актьорите, когато се качват на сцената, мислейки си, че отиват на нея, се озовават на ешафода", продължи Желязков с леко треперещ глас.

Сега сме в Страстната седмица. Вътрешно трябва да потиснем грубостта и егото и на преден план да е смирението, призова той.

Благодаря ви за доверието и за недоверието - и двете са огледала, едното е малко криво, но създават някакъв образ, продължи Желязков. И се извини на всички за действия или бездействия, с които е засегнал депутатите като хора. Благодари и на администрацията на НС.

За мен беше чест да бъда председателя на 49-ото НС, заключи Желязков.

И беше изпратен от залата с дълги аплодисменти и ставане на крака.

Снимки: Агнес Методиева