Май откриха открадната картина на Густав Климт

Платното е намерено в стените на италианска галерия

Култура
12:43 - 11 Декември 2019
4575
Май откриха открадната картина на Густав Климт

Картина на Густав Климт, открадната преди близо 23 години, вероятно през цялото това време е била скрита в стените на галерия в Италия, предаде Асошиейтед прес. Градинар, чието име не се съобщава, е казал пред италианската държавна телевизия, че докато е почиствал от бръшлян стените на галерията за модерно изкуство "Ричи Оди" в Пиаченца, е забелязал метален панел. Когато го е отворил, мъжът се е натъкнал на чанта в празно пространство в стените.

В чантата е намерена картина, която може да се окаже "Портрет на дама" от Климт, изчезнала по време на обновяването на галерията през февруари 1997 г.
Началникът на полицията в Пиаченца Пиетро Остуни е заявил, че творбата се съхранява на сигурно място, което той няма да разкрие, докато експертите проверяват автентичността й.

От галерията отказват да коментират публично находката, докато тече експертната проверка. Местният онлайн всекидневник "Пиаченца сера" обаче цитира нейни служители, които твърдят, че на гърба на платното има печати, поставени когато картината е била дадена на заем. Това може да означава, че вероятно наистина става въпрос за липсващия портрет - късна творба на австрийския художник Густав Климт, чието изчезване е една от най-големите загадки в света на изкуството.