Майк Пенс подари на папата дървен кръст

Франциск прие на частна аудиенция американския вицепрезидент

Новини
17:34 - 24 Януари 2020
1639
Майк Пенс подари на папата дървен кръст

Папа Франциск прие на частна аудиенция американския вицепрезидент Майк Пенс, предаде Асошиейтед прес. Двамата са разговаряли повече от час. Американският вицепрезидент каза на папа Франциск, че с поканата си го е направил истински герой у дома. Пенс е визирал това, че произлиза от католическо семейство, но по-късно той самият става евангелист.

Пенс е предал на Светия отец най-сърдечни поздрави от името на президента Доналд Тръмп, на когото, по думите му, се е понравила много визитата му във Ватикана преди две години.

Франциск получи и подарък от вицепрезидента - голям кръст, издялан от дърво, расло в пределите на резиденцията на американските вицепрезиденти във Вашингтон.

Папата пък подари на Пенс книги с папските си писания, както и копие от годишното си послание за мир, допълва агенцията. Според Франс прес папата е подарил на Пенс и медальон с изображение на ангел, символизиращ мира.

Посещението на американския вицепрезидент във Ватикана днес бе в рамките на визитата му в Рим, включваща също срещи с италианския президент Серджо Матарела и премиера Джузепе Конте.

Аудиенцията при папата беше в същия ден, в който Тръмп ще участва в голяма демонстрация против абортите във Вашингтон и така той ще стане първият действащ президент, участвал някога в така наречения "Поход за живот", отбелязва АП.

Франс прес припомня, че Доналд Тръмп беше приет на аудиенция при папата през май 2017 г. Тогава двамата разговаряха за половин час и папата даде на Тръмп медальона, символизиращ мира и текста, който беше написал тогава за Световния ден на мира. "Давам ви това, за да се превърнете в инструмент на мира", каза тогава на Тръмп папата.