Майк Помпео разговаря с талибаните

Екстремистите отричат, че техни бойци са получили руско финансиране

Свят
11:39 - 30 Юни 2020
967
Майк Помпео разговаря с талибаните

Талибаните потвърдиха ангажимента си за изпълнение на споразумението от февруари за прекратяване на войната в Афганистан. Те направиха това по време на телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, обяви говорител на екстремистите, цитиран от АФП.

Разговорът е проведен на фона на засилващ се натиск защо президентът на САЩ Доналд Тръмп не е направил нищо след получаване на разузнавателна информация, че руски шпиони са предложили пари на свързани с талибаните екстремисти да избиват американски войници.

Талибаните отричат, че техни бойци са получили руско финансиране. Политическия лидер на талибаните молла Абдул Гани Барадар повтори обещанието си да не атакуват американците.

Барадар е казал на Помпео, че в "съответствие със споразумението ние не позволяваме на никого да използва афганистанската земя срещу САЩ и други държави", каза говорител на групировката.

Миналата седмица "Ню Йорк таймс" съобщи, позовавайки се на източници, че Тръмп е бил информиран, че руснаците дават награда на талибаните за всеки убит американски войник, но Белият дом не отговорил.

Според сделката между талибаните и Вашингтон, която изключва правителството на Афганистан, двете страни ще се въздържат от нападения.

Барадар и Помпео са обсъдили притесненията около споразумението, включително разговорите в Афганистан и освобождаването на 5000 затворници.

Ангажирани сме да започнем преговори в Афганистан, казал Барадар на държавния секретар.

Помпео признал, че талибаните се въздържат от нападения по градове и военни бази в съответствие със сделката, но ги призова да направят повече за цялостно намаляване на насилието.