Майк Тайсън - биячът от Бруклин, който прие Исляма

Наборът на Стоичков постоянно има проблеми в живота

Нещо за четене
22:32 - 30 Юни 2022
8690
Майк Тайсън - биячът от Бруклин, който прие Исляма

1966 година е една от най-великите за спорта - родени са легендарните Христо Стоичков, Ерик Кантона и... Майк Тайсън. Разбира се, има и още уникални липности, проплакали за първи път през 66-та, но тези са наистина са лошите момчета. От тримата само Стоичков не е имал сериозни сблъсъци със съдебната система.

Тайсън, наричан Железния или Динозавъра, има своето място в историята на бокса. Момчето от Бруклин, което стигна от трофеите до затвора, е един от легендарните боксьори. Според мнозина - най-засършеният.

Американецът, който днес навършва 56 години, винаги е бил скандален и забърква се в различни каши - дори прие Исляма, след като влезе в затвора, и стана... веган.

По време на престоя си в пандиза (1992 – 1995) приема мюсюлманската вяра и носи арабското име Малик Абдул Азиз.

Последният инцидент, в който се забърка, беше през юни тази година - наби пътник в самолет. 

В публикуван в социалните мрежи запис се вижда как Железния нанася юмручни удари на пътник, намиращ се зад неговата седалка.

Инцидентът се е случил преди началото на полет между Сан Франсиско и Флорида.

55-годишният все още бивш боксьор, доминирал в тежката категория през 80-те и 90-те години, започнал да удря пътника няколко минути, след като се качили на борда, съобщава очевидец, цитиран от сайта TMZ.

Според същия свидетел пътникът зад Тайсън се опитвал непрекъснато да говори на бившия боксьор. Ексшампионът го помолил да се успокои, но напразно.

След това самият Тайсън си изпуснал нервите и се обърнал, за да го удари.

В своята книга „Неоспоримата истина“ Майк Тайсън разказва, че като дете е бил просто един уличен хлапак от Бруклин, който се опитвал със своите чернокожи приятели да извърши някой грабеж, за да може да изкара някой долар, а най-често след това ги изпивали с приятели.

На 12-годишна възраст Майк вече има 38 задържания и го пращат в дом за проблемни деца, възпитателно училище. Там той се запалва по бокса.

„Децата там идваха от едно място окървавени, посинени и със счупени ребра, това място беше там, където се провеждаха спортните занимания по бокс, в самия поправителен дом“.

Майк Тайсън казва, че лицата на тези, които се връщали от тренировка, били разтоварени и усмихнати, въпреки болката. Така решил да се запише в програмата на поправителното училище за спортни занимания.

Вдъхновение в началната му боксова кариера бил Мохамед Али – най-великият за всички времена. Али посещавал училището за проблемни деца, а когато бил вътре, всички му се възхищавали, това искал и Майк.

„Исках хората да ми се възхищават и да ме помнят с нещо голямо“, казва Тайсън в „Неоспоримата истина“.

Майк бил надарен с животинска сила и на 13 години вече тежал 90 килограма. Бил много мощен. Затова бързо го препоръчали на треньор, който може да усъвършенства професионално таланта му.

През 1985 г. Тайсън изиграва първия си професионален мач. При Къс Д’Амато бил гледал голямо количество видеозаписи на стари боксови срещи и под впечатлението на видяното избрал за себе си необичаен имидж – излизал на ринга без музика, без халат, в обикновени бели шорти и с обути на бос крак кецове.

Първият му съперник - Хектор Мерседес, бил повален в началния рунд. През тази първа година на професионалния ринг Тайсън провел общо 15 боя и спечелил всички преди финалния гонг.

Специалистите започнали да говорят, че Къс е успял да създаде идеалния супертежък, който задължително щял да стане световен шампион. Това обаче Д’Амато не доживял: през ноември 1985 г. 77-годишният треньор умира.

След смъртта на Д'Амато, която Майк приема тежко, негов боксов наставник става Кевина Руни, с който продължил пътя си към върха.

Последвали победи срещу Джеймс Тилис, Митч Грийн, Марвин Фрейзър (син на Джо Фрейзър). На 22 ноември 1986 г., на 20 години, Тайсън печели шампионския пояс на версията WBC с нокаут във втория рунд срещу ямайско-канадския си опонент Тревор Бербик и с това се превърнал в най-младия световен шампион по бокс в тежка категория.

През лятото на 1991 г. в живота на Тайсън се случва един епизод, който корено променил неговата съдба. Майк посетил конкурса за красота „Мис Черна Америка“, където се запознал с една от участничките – Дезире Уошингтън.

Първоначално мис Уошингтън благосклонно приела ухажванията на екс-шампиона, но впоследствие заявила, че Тайсън я е изнасилил. В процеса съдът взел страната на потърпевшата и Майк бил осъден на шест години затвор.

Той излиза предсрочно на свобода през март 1995 г.

Първия си бой след излизането от затвора провежда на 19 август 1995 г. срещу Питър Макнийли. Мачът приключил за 89 секунди.

През март 1996 г. Майк побеждава в третия рунд шампиона на WBC Франк Бруно, а на 7 септември 1996 г. сломява за две минути съпротивата на Брус Шелдън, който е шампион във версия WBA.

На 9 ноември 1996 г. се състои дългоочакваният бой между Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд. Фаворит бил Тайсън, но напук на прогнозите Холифийлд успял да изненада всички специалисти, като удържал трудна, но безспорна победа.

Първите пет рунда протекли с променлив успех, в шестия Тайсън паднал в нокдаун, а в деветия преимуществото на Холифийлд станало явно. В десетия рунд Майк по чудо се държал на краката си, а в единадесетия реферът прекратил мача.

Реваншът между двамата е няколко месеца по-късно, на 28 юни 1997 г. Битката се очаквала с небивал интерес от страна на зрителите, които станали свидетели на нещо невиждано дотогава.

Съвършено неочаквано: в третия рунд Майк, разярен от това, че Холифийлд на няколко пъти го е ударил с глава, отхапал част от ухото му.

Реферът повикал лекар, който прегледал раната и заявил, че мачът може да продължи. На Майк били отнети няколко точки и срещата била подновена. След малко обаче Динозавъра отново захапва ухото на Холифийлд и е дисквалифициран.

Хронология на кариерата на Майк Тайсън:

1978 – арестуван след опит да открадне портфейл. На 12 години е изпратен в изправителното училище „Трайън“.

6 март 1985 – нокаутира в първия рунд Хектор Мерцедес при професионалния си дебют.

22 ноември 1986 – нокаутира Тревор Бербик във 2-рия рунд, печели световната титла при свръхтежките, версия WBC (Световен боксов съвет). 20-годишният Майк става най-младият шампион в историята.

3 март 1987 – побеждава Джеймс „Костотрошача“ Смит в Лас Вегас и печели титлата във версия WBA (Световна боксова асоциация).

21 юни 1987 – налита да целува жена на паркинг, напада и удря мъж. Плаща $105 хил., за да бъде освободен.

1 август 1987 – бие Тони Тъкър и защитава титлите си в WBA и WBC, печели короната във версия IBF (Международна боксова федерация).

9 февруари 1988 – актрисата Робин Гивънс и Тайсън вдигат сватба в Ню Йорк.

23 август 1988 – чупи дясната си ръка в уличен бой в 4 ч сутринта в Харлем.

30 септември 1988 – в интервю за национална телевизия Гивънс споделя, че Тайсън е депресиран маниак. „Страхувам се от него“, казва красавицата. Майк седи хрисим до нея.

2 октомври 1988 – полицаи нахлуват в къщата на Тайсън. Боксьорът чупи и изхвърля покъщнина, кара Гивънс и нейната майка да се изнесат.

7 октомври 1988 – Гивънс иска развод.

14 февруари 1989 – Тайсън и Робин се развеждат в Доминиканската република.

11 февруари 1990 – Джеймс „Бъстър“ Дъглас нокаутира Динозавъра в 10-ия рунд.

18 юли 1991 – Тайсън среща Дезире Уошингтън на репетиция за конкурс по красота.

9 септември 1991 – жури разследва Железния Майк, който е обвинен в изнасилване и още три престъпления. Два дни по-късно той е задържан и освободен срещу $30 хил. гаранция.

Януари-март 1992 – признат е за виновен по обвинението в изнасилване и осъден на 10 години затвор. Излежава 4.

19 август 1995 – Динозавъра се завръща! Питър Макнийли е нокаутиран за 89 секунди във Вегас.

16 март 1996 – нокаутира Франк Бруно в 3-тия рунд в Лас Вегас и печели титлата, версия WBC.

9 ноември 1996 – Ивендър Холифийлд спира Тайсън за титлата, версия WBA.

Април, 1997 – жени се за Моника Търнър.

28 юни 1997 – дисквалифициран в 3-тия рунд на боя с Холифийлд, след като отхапва парче от ухото му. Тайсън твърди, че е ударен с глава. Има кървяща аркада.

9 юли 1997 – комисия на щата Невада отнема с 5 – 0 гласа боксовия му лиценз. Глобяват го $3 млн.

5 март 1998 – съди за $100 млн. Дон Кинг.

31 август 1998 – замесен е в пътен инцидент. Напада двама шофьори.

19 октомври 1998 – комисията в Невада връща лиценза на Тайсън с 4:1 гласа.

16 януари 1999 – нокаутира Франсоа Бота в последната секунда на 5-ия рунд. Майк се връща на ринга след 19-месечна пауза.

5 февруари 1999 – съден за побой над двама мотористи.

24 май 1999 – освобождават го от затвора в Мериленд, където лежи 3,5 месеца.

23 август 2000 – Тайсън е глобен $187 хил. от Британския боксов борд за лошо поведение.

18 януари 2002 – съпругата му Моника иска развод, Тайсън също.

22 януари 2002 – един от бодигардовете на Ленъкс Люис отнася здрав тупаник, след като блъска Майк. Ленъкс се намесва и удря Тайсън. Става неописуемо меле.

29 януари 2002 – комисията в Невада не връща лиценза на Майк заради мелето с Люис.

25 март 2002 – Мемфис е избран за домакин на боя Тайсън-Люис. Продадени са билети за $23 млн.

8 юни 2002 – Ленъкс Люис нокаутира Железния Майк в 8-ия рунд.

21 юли 2003 – арестуван за побой над двама мъже пред хотел в Бруклин.

26 февруари 2004 – връща се в затвора.

30 юли 2004 – губи от неизвестния Дани Уилямс в 4-тия рунд.

11 юни 2005 – край на ерата „Майк Тайсън“.