Майк Тайсън става посланик на канабиса

Министерството на земеделието на Малави изпрати писмо до световната боксова легенда

Новини
17:45 - 02 Декември 2021
2192
Майк Тайсън става посланик на канабиса

Министерството на земеделието на Малави изпрати писмо до световната боксова легенда Майк Тайсън, в което го покани да стане посланик на канабиса в тази страна от Югоизточна Африка, която легализира медицинския и индустриалния канабис през 2020 г., за да насърчи икономическия растеж и диверсифицира икономиката си, след като износът на тютюн намаля.

Малави залага на тютюна от дълго време. Той представлява около 13% от БВП в страната и 60% от валутните му приходи. Факт е, че поради спада в тютюневата индустрия правителството разглежда отглеждането на канабис като алтернатива, която да помогне на страната да диверсифицира икономиката си, базирана на селското стопанство.

В Малави се обръщат към Майк Тайсън, за да бъде рекламно лице на кампанията на Министерството на земеделието, което насърчава отглеждането на канабиса за медицински и промишлени цели.

В африканската страна липсват технически познания за ефективно отглеждане. Освен това фермерите се оплакват от високите тарифи, изисквани от правителството. Властите обаче смятат, че си струва риска да се мисли за бъдещ износ. Президентът на Малави Лазарус Чаквера призова преди няколко месеца да се заложи на тази култура, а не на тютюна, а сега се смята, че Тайсън помага да се промени мнението на фермерите и между другото да представлява страната по отношение на канабис кампанията. Част от дейността му ще включва привличане на потенциални купувачи и инвеститори.

Министърът на земеделието Лобин Лоу изпрати писмо до Тайсън, в което го кани да стане посланик и казва, че легализацията в Малави е създала нови възможности. Този ход обаче беше критикуван от някои, тъй като бившият световен шампион в тежка категория беше в затвора за сексуални престъпления през 90-те години и според по-консервативните слоеве на обществото не е подходящ да представлява страната.

„Малави може да не успее да се справи сама, тъй като индустрията е сложна и изисква сътрудничество. Затова бих искал да Ви призова, г-н Майк Тайсън, да станете посланик на канабиса в Малави“, написа Лоу. Според правителството на Малави Тайсън е приел позицията и е казал, че скоро ще посети страната.