Майка и син със симптоми на COVID-19 пътуват във влак за Варна

Калин е бил с повишена температура, но не е бил заразен, заради което му е образувано дело

Общество
15:42 - 18 Март 2020
3078
Майка и син със симптоми на COVID-19 пътуват във влак за Варна

На 50-годишната Ирена Г. и 23-годишния ѝ син Калин Г. Районната прокуратура във Варна ще повдигне обвинение по член 326 от НК за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога по време на извънредното положение във връзка с разпространяването на COVID-19.
 
Досъдебното производство за нарушаване на наложената карантина по време на епидемията – пандемията на коронавируса, по член 355, ал. 2 от НК е образувано днес, 18 март. В хода на изясняване на случая било установено, че 50-годишната жена пристигнала в България на летище София с полет от Германия на 13 март. Четири дни по-късно Ирена и синът ѝ се качили в пътническия влак София – Варна. По време на пътуването им служители на БДЖ установили, че на вратата на купето, където пътували двамата, е поставена бележка, че са заразени с коронавирус.
 
ЖП служителите подали сигнал за пътници с COVID-19 до всички гари, където спирал влакът. На гара Варна майката и синът били посрещнати от служители на РЗИ и представители на кризисния щаб. При прегледа на двамата било установено, че 23-годишният Калин е с повишена температура, което наложило да бъдат отведени в инфекциозната клиника на "Света Марина" . Там обаче не са установени симптоми на коронавирусната инфекция и двамата са освободени за домашно лечение и 14-дневна карантина.
 
Това е поредното досъдебно производство по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, което е взето на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна.