Майка на дете с диабет: Живеем в постоянна схема!

Ефектът от забраната за износ на инсулини ще си проличи до няколко дни, смятат от пациентските организации

Здраве
22:30 - 03 Ноември 2023
4551
Майка на дете с диабет: Живеем в постоянна схема!

Все още е рано да се каже дали забраната за износ на инсулин от България, която ще действа до края на годината, ще улесни достъпа на хората с диабет до животоподдържащи лекарства. Това смята Елисавета Котова, председател на една от пациентските организации у нас. 

Ако обаче тази забрана не бъде удължена след 31-ви декември, ще се върнем в изходна позиция, твърди от своя страна Николай Костов от Асоциацията на собственици на аптеки, който подкрепя решението на здравното министерство да издаде такава заповед. 

Ефекта от забраната за износ на жизненоважните за хората с диабет инсулини ще си проличи до няколко дни, обясни Елисавета Котова от Асоциацията на децата и младите хора с диабет. 

"Може би това е първата стъпка. Инсулинът не е аспирин и не е лекарство, което можеш да замениш с нещо друго" 

Тя припомни, че в съседна Гърция е издадена временна забрана за паралелен износ на такива лекарства. 

"Да няма реескпорт на инсулин и други лекарства, които са жизнено важни преди да бъдат задоволени нуждите на хората в собствената им държава". 

А решението за забрана е спешно, краткосрочно и неефективно, смята Елица Сиракова, майка на дете с диабет. Тя е инициатор на писмото на десетки пациенти на инсулинова терапия, заради което властите предприеха вчерашните мерки. Според Сиракова проблемът с дефицитните в аптеката инсулини се корени във формулата, по която дадено лекарство, заплащано от Здравната каса, влиза в списъка на забранените за износ, когато се установи недостиг на българския пазар. 

 "Държавата е приела, че няма проблем да има 35% недостиг. От това следва, че ние сме в постоянен недостиг. Забраната за реекспрот не може да бъде вечна, защото ще бъде санкционирана от ЕС. Законотворците трябва да променят закона така, че да защитят интересите на пациентите".

11-годишният Богомил има нужда от два вида инсулин – и двата са дефицитни. 

 "Той е с инсулинова помпа. В нея работи един, другият е резервен. Такъв е протоколът".

Имат запази за два месеца и не могат да си обяснят защо в България няма правилен анализ на информацията. 

"НЗОК има целият обем от информация, за да бъде направен той". 

С въвеждането на електронна рецепта за изписване на инсулин на свободна продажба от средата на октомври, тази информация също ще минава през държавната електронна система, обясни Елица Сиракова. 

 "Би следвало за кратък период от време здравната каса и държавата да получат пълния обем от информация, който е необходим, за да се направи този анализ и да стане ясно колко инсулин е необходим за нашия пазар, за да не се налага забрана".  

Забраната ще реши в някаква степен проблема с недостига на инсулини, смята Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

 "Отдавна призоваваме министерството да го направи – не само за инсулините, а за всички крайно необходими и незаменими лекарства.

Два вида инсулин са силно дефицитни. Количествата, които получаваме, са много по-малко от необходимото. Има още няколко, които също са дефицитни и са предмет на реекспорт". 

А майката на Богомил припомни каква е действителността за всички пациенти с диабет у нас:  

 "Пазаруваме от едни и същи аптеки в квартала. Познават ни и за нас пазят. Много аптеки отказват да дават инсулин на непознати. Живеем в постоянна схема".