Майка на пострадал на протестите: Синът ми е окован и целият в рани

Новини
08:47 - 13 Юли 2020
5067
Майка на пострадал на протестите: Синът ми е окован и целият в рани

Майката на един от арестуваните на протеста и настанени в "Пирогов" младежи - Юлия Педева, разказа какво е преживяла в последните дни. Припомняме, че кадри с това как полицаи завличат протестиращи зад колоните на Министерски съвет предизвикаха бурно негодувание в обществото.

"Вчера видях Димитър за кратко време. Състоянието беше непоносимо за една майка. След много тежко комоцио, с огромен хематом на лявото си око, с ужасни наранявания по цялото тяло. Окован е в белезници, пазят го полицаи, като най-големия престъпник. Но в момента състоянието му е стабилно, днес ще се гледа мярката му за неотклонение. Много съм емоционална, шокът ми не е преминал. Не съм спала две денонощия, да не говорим за другите две денонощия, в които го издирвах.

Той няма никакви спомени, не помни дори, че е бил на протест. Няма представа в какво го обвиняват", започна разказа си тя.

"В състояние, в което човек е загубил паметта си, всеки може да го обвини в каквото си реши. Аз от това също се притеснявам. Той е на 29 години. Не знаех, че отива на протест. В петък имаше свободен ден, аз се опитвах да се свържа с него, не успях, очаквах да върне обаждането ми. В събота вече много настоятелно се опитвах да го намеря, телефонът му вече беше изключен. Опитвах се да го намеря чрез негови приятели, никой не знаеше какво се е случило с него. Случайно чух, че в "Пирогов" е настанено момче на 29 години, което почна да не ми дава покой. В крайна сметка се обадих в 12 ч. през нощта в "Пирогов" да питам случайно това 29-годишно момче дали не се казва Димитър Педев, и се оказа че е той.

Никой не ме потърси, повдигнато е обвинение, назначен е служебен адвокат, днес е делото, той няма никаква възможност да се защити. В "Пирогов" по телефона не дадоха никаква информация дали е жив и в какво състояние е. Може би това е протокол, но аз не го разбирам този протокол. Той сега е с белезници, окован в леглото, пазят го двама полицаи. Занесох му чисти дрехи, той се преоблече, но полицай отиде с него до тоалетната", каза още тя.

"Опитах се да гледам клипчетата и не издържах. Говорих с другото момче, то си спомня много добре какво се е случило под колоните. Не мога да повярвам, това са хора на реда.

Най-лошото за мен като майка е, че те са се гаврили с тези деца. Те са стъпвали на главата им, правили са си селфи. Имало е едно момиче с потниче, разместена му е била презрамката, разголена била гърдата му, те са го снимали, галели са го по главата.

Не мога да го преглътна това. В тотален шок съм. Синът ми няма никакви проблеми с полицията. Той е млад интелигентен човек, работещ в медия. Той не е способен на никаква агресия. Ще търсим правата си, това е погазване на човешките права", категорична бе жената.