Майка на убито дете: Каква е тая присъда?

74-годишният Стойко Янев се измъкна условно, след като прегази 6-годишния Мартин

Актуални новини
10:14 - 13 Февруари 2020
3065
Майка на убито дете: Каква е тая присъда?

„Бях шокирана. Първоначално помислих, че не съм разбрала. Когато съдията повтори присъдата отново, се уверих, че наистина няма българско правосъдие.

Не е нормално за такова тежко престъпление да се даде такава условна присъда. Не може убиец да се разхожда на свобода”, заяви пред „Нова телевизия” Мирослава Ставрева, майката на 6-годишния Мартин, който бе блъснат от кола в Сандански през лятото на 2018 година.

74-годишният шофьор Стойко Янев, който влязъл в затворена улица и по думите му объркал педалите за газта и спирачките, бе осъден на 5 години условно.

„Днешно време всеки втори убиец е или луд, или болен. Не е нормално при такива обстоятелства да му дадат 4 години ефективна присъда, за смекчаващи вината обстоятелства веднага става условна. Не може да има такова правосъдие, с такава система за смекчаване на обстоятелствата”, смята Ставрева.

„Като объркал педала, като всичко му е било като в мъгла, защо не обърка и не влезе в дупката, а помете две коли и нашето дете. Това беззаконие не може да продължава”, смята бабата на детето.

Близките за загиналото дете не смятат, че виновният шофьор може да бъде превъзпитан на 74 години. Те не вярват и че той съжалява за стореното въпреки извиненията му.

„Един нормален човек щеше да склони глава, щеше да има срам. Аз не искам да дойде да се извинява на семейството ми. Той дори да се извини, нищо няма да се промени. Няма да ми върне детето. Но той е безкрайно нагъл. Всеки ден се засичаме навън и не изпитва абсолютно никакви съжаление”, заяви майката на убитото дете.

Тя посочи, че жената на Янев е скъсала некролози на 40-ия ден от смъртта на момчето, защото била ядосана от мирното шествие, организирано от почерненото семейство.

Близките на Мартин заявяват, че ще обжалват решението на съда и ще искат ефективна присъда. „Ако трябва ще стигнем до върховен съд. Ще обжалваме до последно. Надяваме се да бъдем чути”, каза майката и призова за по-бързо и справедливо правосъдие.

„Не може за това, че си признаваш вината да ти смекчат с една трета” наказанието, считат близките на починалото дете.