Майкъл Енрайт – актьорът, който се бие с ИДИЛ

Общество
08:30 - 24 Октомври 2019
2561
Майкъл Енрайт – актьорът, който се бие с ИДИЛ

Преди по-малко от 2 години животът на Майкъл Енрайт бил друг. Актьорът с британски произход обикалял по улиците на Лос Анджелис с черното си порше 911, ходил на партита и общувал с бляскави холивудски звезди. Още през 1980 г. изпълнил и мечтата си да живее в американската столица на киното.

Но един ден през 2015 г., когато бил на 51 години, решил да остави всичко зад гърба си. И въпреки че никога не бил стрелял с оръжие срещу жив човек, заминал да се бие в Сирия срещу ИДИЛ, пише dnes.bg.

Енрайт станал доброволец в подкрепената от американците бивша кюрдска милиция. Но поредица от случаи, които са подходящи за холивудски сценарий, карат американците да му отнемат туристическата виза, с която преди година Майкъл заминава за единствената държава, която приема като свой дом. Никой не се интересувал, че той се бие именно с американския враг.

А в родната му Великобритания мъжете, подкрепили кюрдската милиция, били съдени като поддръжници на терористите. Енрайт се страхувал да се върне и там. Така актьорът с някога бляскав живот останал мъж без дом.

Сега той има раница, пълна с няколко потника и шорти, стар лаптоп и тънка подложка, на която спи. Парите му свършват, а възможността да си намери работа е почти нулева. От време на време спи на диваните на хора, които среща онлайн, живеещи в Белизе или на други места в Латинска Америка. И се надява, че някой някога ще му помогне да се върне обратно в Лос Анджелис.

"Не съжалявам за нищо, приятелю. Бих го направил отново", казва Енрайт на Washington Post.

Той заминава за Сирия за да се бори с врага Ислямска държава, за да се отблагодари на Америка, като помогне за заличаването на терористите. На екрана често влизал в кожата на злодеите, но в живота искал да е от добрите.

Енрайт успява да се сдобие с много информация за Ислямска държава – карти памет, лични карти, писма, които да помогнат на разследващите да проследят движенията на групировката в Близкия Изток и към Америка. Сега Майкъл иска от правителството на САЩ само да валидира и оцени информацията, която е събрал и да погледне отвъд техния закон за мигрантите.

Но въпреки всичко, въпреки огорчението, той е категоричен, че наистина не съжалява за решението си.

Животът на Енрайт не бил лесен и преди това. Той е роден в Манчестър, а баща му имал тежък нрав. Когато актьорът бил едва на 18, родителят му се самоубил след като дълго се борил с рака. За да оцелее, момчето карало такси. А единственото, което искало, било да отиде в Америка. Да изкарва американски пари, да целува американски момичета и да бъде американец.

Със заделените си пари си купува билет за Ню Йорк. Заминава, когато е на 19 години и влиза в САЩ с първата от няколко туристически визи.

Започнал да работи в ресторант до Кулите близнаци. Веднъж там влязал Кърк Дълглас и му оставил 5 долара бакшиш. За Майкъл, който още от малък искал да стане актьор, това било голямо събитие. И докато манчестърският му акцент го поставял най-долу в британската класа, в Америка той му отворил много врати.

Майкъл винаги е бил импулсивен. През 1990-те заминава за Руанда след геноцида там, за да е доброволец в сиропиталище. После отново се върнал в САЩ с туристическа виза.

"Не можех да спра да плача", казва Енрайт за 11 септември 2001 година. В продължение на 4 дни той и приятелите му гледат новините непрестанно. Тогава искал да се присъедини към американската армия в Афганистан и да се бие срещу врага. Приятелите му го разубедили. И до ден днешен съжалява за това.

Благодарение на факта, че не заминал, той получил роли в много филми и сериали от ранга на "Карибски пирати" и "Закон и ред". Хората го обичали и често го канели в домовете си.

Но дошла 2014 г. и Ислямска държава започва геноцид. Терористите изнасилват жени, убиват мъже и деца. Енрайт отново е обсебен от новините.

"Знаех всичко за ИДИЛ", казва той. Един ден, докато стоял в апартамента си в Лос Анджелис, анонимен мъж от кюрдската милиция се свързал с него. Попитал го: "Готов ли си да умреш за тази битка?" "Да", отговорил актьорът.

Той никога не бил стрелял с пистолет преди това. В деня преди да замине той отишъл в зала за стрелба, за да разбере какво е. После заминал. "Имах чувството, че ще отида там. Ще страдам и ще умра", казва той.

В Сирия животът му рязко се преобръща. По време на една от битките той остава блокиран в сграда, обградена от войници на Ислямска държава, в продължение на часове и без оръжие. През цялото време обмисля да се самоубие, ако врагът го намери.

Когато ИДИЛ са изтикани от Ракка през октомври 2017 година, той пуска високо една песен от телефона си – "Bang Bang" на Ариана Гранде.

Кюрдите му платили за да замине за която си иска държава в света. Той избрал Белизе. Там говорили английски, а и не било много скъпо. Там той щял да изчака САЩ да го прибере у дома. Ала това така и не се случва.

Сега Енрайт продължава да чака помощ. Не знае защо никой не го иска обратно в Америка. А доказателствата, които е събрал в Сирия за ИДИЛ, държи близо до себе си, готов да ги предаде на любимата си държава в секундата, в която му ги поискат.