Майката на пронизания с нож Ангел : Не знам как ще гледам убиеца му в съда

Момчето бе намушкано смъртоносно от 18-годишния Никола Райчев

Общество
22:09 - 17 Юни 2024
6501
Майката на пронизания с нож Ангел: Не знам как ще гледам убиеца му в съда

Близките на 21-годишния младеж, за чиято смърт е обвинен 18-годишният Никола Райчев, се събират преди делото, за да покажат своя гняв и болка. 

Осем месеца след убийството на 21-годишния Ангел Здравков от Пазарджик, който бе прободен с нож, на 19 юни в окръжния съд е първото заседание. Момчето бе намушкано смъртоносно от 18-годишния Никола Райчев, бивш възпитаник на местната гимназия по механотехника. На 13 март окръжната прокуратура му повдигна обвинение за предумишленото убийство.

Първоначално разследването е за умишлено убийство. По-късно обаче обвинението е прецизирано и стореното от младежа е квалифицирано като убийство по особено мъчителен начин. Основанието за това е заключението на тройната съдебно- медицинска експертиза, според която пострадалият е починал в резултат на нанесени две прободно-порезни рани – в бедрото и в корема, а смъртта е настъпила по особено мъчителен начин.

В резултат на събраните доказателства става ясно, че деянието е извършено и предумишлено. Спрямо Никола Райчев е взета мярка “задържане под стража”.

Трагедията се разигра около 18,40 ч на 29 септември 2023-а пред жилищен блок в кв. “Запад”, където Никола Райчев пресрещнал Ангел, докато говорел с тяхна обща позната. Преди време Райчев имал връзка с нея.

След разменени реплики Никола намушкал най-хладнокръвно момчето, което издъхнало на път за болницата, а убиецът избягал в неизвестна посока. Полицаите обаче влизат по дирите му и задържат Райчев на Централната жп гара в София.

Според прокуратурата срещу него е имало образувано досъдебно производство през 2021 г. за отвличането на момиче, което обаче е било прекратено поради липса на доказателства.

След като бе заловен, Райчев отказа да дава показания и да обжалва мярката за неотклонение и от задържането си досега е в ареста в Пазарджик. Делото се очаква от близки и приятели на загиналото момче, които настояват за справедливо наказание за хладнокръвния извършител на убийството.

Осем месеца без теб, скъпо мое момче! Осем празни месеца без нашето дете. Осем месеца от проклетата дата, която съсипа живота ни. Осем месеца от жестокото убийство на един млад човек, убит хладнокръвно от един изрод. Скъпо мое момче, толкова много ни липсваш, че думите никога няма да стигнат да опишем липсата ти, пише в страницата “Справедливост за Ангел” майка му Михаела Здравкова.

Тя недоумява какви са тези родители, които са създали деца и са ги оставили на произвола.

“Майката ги зарязала, подмятани, уж гледани от бащата, после уж гледани от майката (ако може да се нарече така). И така, липса на възпитание, липса на семейни отношения, липса на контрол, на морал.

Това не са родители, и те са виновни точно толкова, колкото и техният изрод убиец, те трябва да са заедно с него в затвора.

И не майката да му ходи на свиждане в затвора. Защо ѝ дават това право? Аз мога ли да си видя детето, което беше убито от нейния изрод, така и тя не трябва да го вижда.

Не знам как ще го гледам в съдебната зала този Никола. Защо държавата и ние, данъкоплатците, трябва да издържаме убийци, паразити?! Бях изумена, когато прочетох от материалите по досъдебното производство, че майка му го отписала от училище, защото нямало повече какво да научи от учителите там?! Майка му ще наема адвокати, ще му ходи на свиждане, а аз на моето дете няма да отида на свиждане, защото е мъртво”, ридае Михаела.

Тя е  сред 43-мата нови членове на клуба “Достойните българи” на вестник “24 часа”. По Коледа Михаела Здравкова направи над 600 мечета, за да подари парите от продажбата им на сираци. Въпреки огромната си загуба Михаела вярва, че всички трябва да отворим сърцето си за доброто.

Предстои по делото да бъдат разпитани 30 свидетели.

“Мисля, че то ще се проточи, а съпругът ми смята, че бързо ще приключи и убиецът ще получи справедлива присъда - доживотен затвор. Дано всичко приключи бързо и той да влезе в затвора, където му е мястото. Аз се убеждавам, че престъпниците имат повече права от пострадалите. Ето сега - той има свиждане, има психолози, с нас нито един психолог не се е свързал, а ние какво - ще седим и ще чакаме да си получи заслуженото.

Той не трябва да има права, както отне правата на моето дете да живее, така искам да се отнемат и неговите. Моля се и паля свещичка в църквата – да получи заслужена присъда”, казва 46-годишната жена. Родителите на Ангел всеки ден са на гроба на сина си и ридаят безутешно.

“Осем месеца тъгата не спира да дълбае сърцата и душите ни... Осем месеца на безсънни нощи, изпълнени със спомени за Ангел. Думите все още не могат да опишат огромната празнина, която остана в нас, след като нашето ангелче беше жестоко отнето. Всеки ден не спираме да се питаме защо това се случи. Ангел не заслужаваше тази съдба...”, коментира Никол Димитрова, приятелка на убитото момче.

“Искаме да видим убиеца на Ангел зад решетките. Затворът е единственото място, където той трябва да бъде”, убедена е Никол, която е приятелка и на сестрата на Анчо - Денислава.

“На 19 юни, когато започва съдебният процес срещу този убиец, от 9 часа ще се съберем пред съда преди първото му заседание, за да покажем ясно и категорично нашия гняв, болка и непримиримост към беззаконието и несправедливостта. Убиецът на Ангел не трябва да остане ненаказан, а да получи доживотна присъда без право на замяна.

Тази трагедия разтърси не само семейството на Ангел, но и всички нас. Нямаме право да стоим безучастни и безмълвни. Трябва да се борим за справедливост за едно добро момче. Неговият живот беше прекъснат по ужасяващ начин и ние няма да позволим тази несправедливост да бъде забравена”, категорична е Никол.

“Нека покажем, че сме заедно, че сме силни и че няма да търпим безнаказаното отнемане на човешки живот. Присъединете се към нас. Нека бъдем до семейство Здравкови. Нека поискаме справедливост не само за Ангел, но и за всички жертви на насилие”, призовават приятелите на Ангел.

“Искаме да живеем в държава, в която животът на всеки човек е защитен. Това е нашият начин да кажем, че животът на всеки е ценен, че нито една загуба не трябва да остава незабелязана, а убийците да бъдат съдени строго. Това е нашият начин да почетем паметта на Ангел и да заявим, че няма да приемем това зверство като нещо нормално.

Ние трябва да бъдем силни въпреки болката. Трябва да бъдем единни. За Ангел. За всички нас”, казват младите хора, решени да се борят докрай за справедливо наказание спрямо извършителя на жестокото убийство.

“Уважаеми родители, възпитавайте децата си, за да станат добри хора! Нека няма повече погубени млади животи и почернени семейства! Нека спрем насилието!”, вълнуват се младежите, които всеки ден носят цветя пред дома на намушканото момче.

Родители от Пазарджик се възмущават и защо майката на Никола Райчев - Гергана Михайлова, все още работи като зам.-директор на Регионалния исторически музей в града. Как тази майка е възпитала сина си – на такава млада възраст да е толкова агресивен и да отнеме невинен човешки живот?

“За бащата какво да кажем. Убиецът най-вероятно е карал кола, която той му е купил или дал за ползване”, коментира Мариана Димитрова.

“Кои са тези хора, които не са успели да възпитат детето си и да го научат как да контролира емоциите си? Дали се справят и в работата си или и там са провал, както са в родителските си задължения?”, пита Борислав Павлов.

“Никоя майчица, никой баща, никоя сестрица или брат, никой приятел не заслужава това изживяване - да загуби едно съкровище”, коментира Златка Йорданова.