Майката на убития Митко: Не вярвам в системата

Единственото, което ми остана, е да се боря, сподели Атанаска Бакалова

Новини
11:00 - 26 Февруари 2024
1826
Майката на убития Митко: Не вярвам в системата

"Единственото, което ми остана, е да се боря. Затова днес сме тук. Животът на сина ми беше отнет. Той работеше, плащаше данъци на тази държава, от която се очаква защита на неговите права. А това случи ли се? Рангел Бизюрев все още е в Кралство Дания. Нямам никаква нова информация", това заяви майката на убития Димитър - Атанаска Бакалова.

"Мина месец, а Пловдивската окръжна прокуратура не е инициирала нищо", допълни тя след фаталния инцидент на 20 юли м. г. в Цалапица.

Хора от селото се събраха на нов протест пред прокуратурата в Пловдив часове преди делото на двамата близнаци от селото – Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са помогнали на сочения за убиец на Митко Рангел Бизюрев да скрие тялото и да изчезне.

"Вече не вярваме на системата. Ние искаме Рангел Бизюрев да бъде върнат. Ние просто искаме истината. Нека бъдат разпитани всички, които са били там", каза още Атанаска Бакалова.

Хората от Цалапица са убедени, че близнаците имат по-сериозна роля в престъплението, и се страхуват, че по обвинението в лично укривателство братята Динкови ще се разминат с леки присъди. Те признават вината си за оказаната помощ на Бизюрев, но делото два пъти беше отлагано, за да се изчакат екстрадицията и разпитът на заловения в Дания Рангел Бизюрев, чиито показания биха били ключови.

Първата съдебна инстанция в тази страна потвърди, че Бизюрев трябва да бъде върнат у нас, но се чака резултатът от обжалването. Отделно младият мъж е открит с фалшиви документи в Дания, за което там му е повдигнато обвинение и ако бъде осъден, първо ще трябва да излежи присъдата си и след това да бъде предаден на българските власти.

На последното заседание по делото съдия Боян Кюртов обяви, че на 26 февруари ще даде старт на процеса по същество, независимо от това, дали Бизюрев може да бъде разпитан, или не. Заседанието започва в 13,30 ч.

"Няма да се учудя, ако ги пуснат", заяви Йорданка Герчева от Цалапица. "Искаме възмездие и покой за душата му! Искаме институциите да работят!", скандират хората на протеста. "За нас всички участници са убийци", коментира близък до семейството.