Майки от София са бесни: Куп места в детските градини се "изпариха" дни преди класирането

Актуални новини
19:07 - 26 Август 2020
7162
Майки от София са бесни: Куп места в детските градини се "изпариха" дни преди класирането

За хаос и тотална каша алармират майки във фейсбук дни преди новото класиране за свободни места в детските градини. В събота трябва да излезе класиране за 3000 нови места в детските градини при недостиг на общо 10 000 места. В класирането обаче лъсват куп странности.

Майки се заканват във Фейсбук форуми да засипят с жалби Столична община заради мистериозно изчезнали свободни места преди класирането за детските градини на 29 август.

"Днес аз пускам жалба! Не може да обявяваш прием за 7 деца и дни преди класирането да изчезнат. Да си се объркал с 1-2 места - да, ама със 7 вече ми идва вповече! Всеки да отговаря за постъпките си! Хората не са за подигравка и, ако в петък няма 3000 обещани места, ще копи-пействам жалби. Който има наблюдения за премахване на голям брой места, може да пише, за да ги включа в жалбата", пише майка от столицата в групата "Детски ясли и градини в гр. София".

Тя не е единствена. Оказа се, че и други родителки се натъкват на същите странности. "Приеха малкия ми син в друга детска от баткото. Там се оказа, че са пуснали 3 места и аз реших да преместя баткото в същата градина. Със сигурност щяхме да влезнем. Обясних на детето, всичко точно и изведнъж... хоп, места няма! Иде ми да се гръмна! Става въпрос за градина "Брезичка" в "Дианабад", обяснява и Лилия Денчева.

"В община Изгрев също внезапно премахнаха 2 места за 1-ва яслена група. Да не са много, но от 8 свободни за района, останаха 6", посочва Благослава Георгиева. Подобен проблем има и с детска градина в квартал "Борово". От там също "се изпарили" две от петте обявени за прием места.

От Столична община заявиха, че ще направят проверка по цитираните случаи.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че се строят 14 нови детски градини. От думите ѝ стана ясно, че за проблема липсва инициативност при районните кметове. "Средства се предоставят и инвестиции се правят непрекъснато. Най-важното беше да се активизират районните кметове, които да дават предложения", каза тя.

Най-голям проблем с местата в детските градини има в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а през последните 2-3години и в район "Витоша", признава Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столична община. "Сериозен е недостигът за децата в яслени групи. Системата показва, че между класиранията от май до края на юни се появиха нови кандидати. Основният ни ангажимент е насочен към децата от 3 до 6-годишна възраст. Тази година отчетохме, че и при тригодишните недостигът е малко над 1500 места", посочи тя.