Маймуна кукурига като петел и буди Павликени

Новини
17:35 - 04 Август 2019
16507
Маймуна кукурига като петел и буди Павликени

Маймуна кукурига като пепел в зоокъта в Павликени. Мончо е от рода на гвеноните, коткоподобни маймуни, обитаващи Африка, района на юг от пустинята Сахара. От пет години той е в Павликени и е гордостта на местния зоокът, съобщава “Монитор”.

За маймуните е известно, че са много добри имитатори. Тъй като живее в съседство с пернати, Мончо си е наумил, че е петел и се е научил да имитира до съвършенство кукуригане. Всяка сутрин няколко минути преди истинския петел, маймунякът събужда обитателите на зоокъта и пазачите с гласа си. 

От известно време той вече е и младоженец. След като преди четири години, новината че Мончо си търси булка се разпространи, лично кметът на Павликени обеща да извърши бракосъчетанието. Заради срамежливостта на булката, ритуалът е извършен в тесен „семеен” кръг и сега двамата новодомци делят вече една клетка в началото на зоокъта. 

Управителят на зоокъта, Сезгин Мехмедов разказва, че грижите, които полагат персонала за Мончо е като за истинска холивудска звезда. Той се радва на най-богатото меню с първо, второ и трето, за което биха му завидели доста български пенсионери. Менюто му включва яйца, плодове, зеленчуци и сладкиши. Тъй като, въпреки брака, Мончо си остава единак и след като омете бързо чинията, се нахвърля и върху блюдата на невестата си, се налага по време на хранене двете маймуни да бъдат разделени. 

Покрай хората, които ежедневно посещават клетките им, маймуняците са усвоили човешките методи за хранене. Те белят шоколадите и лукчетата, които хората им подхвърлят. Радват се на всяко лакомство. Единственото, от което Мончо се пази е лютата чушка, след като веднъж вече бил нахранен от посетител с лютивото лакомство.

Мончо и половинката му се оказват и най-капризните обитатели ва зоокъта. За да се поддържав клетката им постояна тепература се наложило да им бъде направено парно.