Маймунската шарка стигна до САЩ

Властите съобщиха за първи случай на заразата в Масачузетс

Новини
08:46 - 19 Май 2022
2305
Маймунската шарка стигна до САЩ

Властите в американския щат Масачузетс съобщиха за случай на маймунска шарка при мъж, който наскоро е пътувал до Канада. Здравните служители проучват дали това е свързано с малките огнища в Европа.

Маймунската шарка обикновено е ограничена до Африка, а редките случаи в САЩ и другаде обикновено са свързани с пътуване до там. Малък брой потвърдени или предполагаеми заразени са докладвани този месец в Обединеното кралство, Португалия и Испания.

Американските здравни служители са в контакт със служители в Обединеното кралство и Канада като част от разследването. Случаят в САЩ не представлява риск за обществеността и жителят на Масачузетс е хоспитализиран, но в добро състояние, казаха служители.

Случаят е първият в САЩ тази година. Миналата година Тексас и Мериленд съобщиха за заразени с маймунска шарка хора, пътували до Нигерия.

Заболяването обикновено започва с грипоподобни симптоми и подуване на лимфните възли, последвано от обрив по лицето и тялото. В Африка хората са били заразени чрез ухапвания от гризачи или малки животни и обикновено болестта не се разпространява лесно сред хората.

Въпреки това, следователи в Европа казват, че повечето от случаите са били при гейове или бисексуални мъже, а служителите проучват възможността някои инфекции да са били разпространени чрез близък контакт по време на секс.

Маймунската шарка идва от същото семейство вируси като едра шарка. Повечето хора се възстановяват в рамките на седмици, но болестта е фатална за до 1 на 10 души, според Световната здравна организация.