МАЙТАП, БЕ, УИЛИ: Стефан Янев се устреми към стола на Румен Радев

Лидерът на "Български възход" се среща със създателя на Барак Обама, кани го в НС

Личности
13:30 - 01 Ноември 2022
5338
МАЙТАП, БЕ, УИЛИ: Стефан Янев се устреми към стола на Румен Радев

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев недвусмислено обяви, че се кани да се кандидатира за президент след втория мандат на настоящия държавен глава Румен Радев, който го направи служебен премиер през 2021 г. Сам Янев отново нажежи социалните мрежи, като във фейсбук профила си се похвали с предстоящата му утре среща с т.нар. "създател на президенти" Дан Шомон, сочен за близък до ексамериканския главнокомандващ Барак Обама и заради когото той нямало да стане първият повелител на Овалния кабинет с африкански корени. 

Янев извади скрийншотове на имейл кореспонденцията си с американския политолог и стратег, от които се вижда, че двамата са се разбрали да се видят в сряда, на 2 октомври, в сградата на парламента. 

А отгоре лидерът на най-малката парламентнарно представена формация афишира срещата с латинската сентенция "Дела, не думи" - показателно за бъдещите му намерения (и след края на прогнозируемо краткия му мандат начело на антикорупционната комсиия - б.р.). 

Иначе това ще е поредно посещение на Шомон у нас, като в последните си визити той се бе фокусирал върху изграждането на стопански връзки между София и Вашингтон с цел увеличаване на щатските инвестиции у нас. 

Ето какво казва янки стратега за работата си покрай изграждането на Обамовия образ: 

"Посветих живота си на Обама - цели 9 години - и денем, и нощем. Той беше никой. Можеше да се разхожда по улиците на Чикаго без никой да го разпознае. През 2004 г. изнесе реч по време на събитие, посветено на конвенцията на Демократическата партия. Барак Обама извървя пътя от сенатор на ниско ниво до рок звезда. Обичаше се да се шегува, казвайки, че е Тайгър Уудс на политиката. Използваше тази шега заради своето мултикултурно и етническо минало. За разлика от Тайгър Уудс, Обама излетя като ракета още от самото началото.  

Аз бях този, който работеше от земята, за да може сенаторът от Илинойс да се издигне до президент на САЩ. Пропътувахме хиляди километри с автомобил за срещи с ключови личности. Нямахме достатъчно пари да летим със самолет. Използвахме кола и шофирахме, за да се срещнем с всички. За нас беше важно да създадем тези взаимоотношения. За девет години аз бях неговата дясна ръка и мениджър на три от кампаниите му". 

Янев навярно се надява Шомон да отдели ако не 9 години, то поне 9 месеца и на него... за заявения път към "Дондуков" 2.