Маите са правили жертвоприношения на момченца

Това показва ДНК анализ на масов гроб

Новини
16:27 - 13 Юни 2024
1593
Маите са правили жертвоприношения на момченца

ДНК анализ на кости от масово погребение в разрушения град на маите Чичен Ица в днешно Мексико разкрива практиката на ритуално жертвоприношение на момчета, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Международен екип от изследователи проведе задълбочено генетично изследване на останките на 64 деца, които са били ритуално погребани в церемониалния център на Чичен Ица между 500 и 900 г. от н.е. Анализът показва, че всички са били от мъжки пол, на възраст между три и шест години,

като са имали близки роднински връзки, включително две двойки еднояйчни близнаци.

Смята се, че деца са били принасяни в жертва в продължение на 500 години, въпреки че по-голямата част от тях са били погребани през 200-годишния период на политическия връх на Чичен Ица между 800 и 1000 г. от н .е., според проучването, публикувано в списание "Нейчър".

Откритието изглежда предполага връзка с мита за произхода на маите от Попол Вух - свещен текст, в който се появяват така наречените близнаци-герои, централни фигури в митологията на маите, които са се превърнали в Слънце и Луна.

Според Министерството на културата на Мексико това е първият случай, в който

близнаци са идентифицирани в погребален контекст на древните маи.

Съавторката Катрин Нагеле от германския Институт за еволюционна антропология „Макс Планк“ каза, че идентифицирането на две двойки еднояйчни близнаци е изненадващо.

„Откритията ни показват, че децата са били подбирани по двойки за ритуални дейности“, казва Оана дел Кастийо-Чавес, съавтор и изследовател в секцията по физическа антропология в мексиканския център INAH в Юкатан.

„В началото на 20-и век бяха погрешно популяризирани зловещи истории за млади жени и момичета, принасяни в жертва на това място“, каза Кристина Варинър, ръководител на групата в Института за еволюционна антропология „Макс Планк“.

„Това изследване, проведено в тясно международно сътрудничество, преобръща тази история и разкрива дълбоките връзки между ритуалното жертвоприношение и циклите на човешката смърт и прераждане, описани в свещените текстове на маите“, обобщава Варинър.