Мъка очаква депутатите в понеделник в НС

Куриози
17:00 - 23 Януари 2022
5896
Мъка очаква депутатите в понеделник в НС

След отлагане и шумни скандали от утре народните представители ще мъчат при влизане в парламента със зелен сертификат. Решението касае също служителите на институцията, журналистите и гостите на Народното събрание.

За да бъдат създадени всички необходими условия, Народното събрание осигури два лабораторни пункта в близост до входовете на двете сгради. В тях всеки, който не може да представи зелен сертификат, ще има възможност да се тества непосредствено преди влизане в сградата. Осигурени са и устройства за проверка на валидността на издадените сертификати или направените тестове.

На Ивановден зеленият сертификат за парламента вдъхнови бурни дебати в пленарната зала, припомня bTV.

„Приемането на зеления сертификат не е въпрос на популизъм, а на справедливост, на отговорна гражданска позиции“, каза Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

„Много моля, вносителите да уточнят, армията ли ще повикате, за да ни спрете да влезем, или ще повикате НСО също да ни спира. Вие предизвиквате гражданска война“, заяви тогава Елена Гунчева, депутат от  "Възраждане".

„Ние не браним днес режим просто който е елементарен, какъвто трябва да бъде за български лекар и учител, такъв трябва да е и за народния представител“, заяви Явор Божанков, депутат от БСП за България.

„Какво ще стане, ако гражданите не могат да подават жалби, на входа ли ще си ги подават“, попита Ива Митева, депутат от ИТН.

На входа депутатите ще трябва да покажат сертификат, че са ваксинирани, преболедували, с антитела или валиден отрицателен тест за коронавирус.

Депутатите ще плащат тестовете за себе си и сътрудниците си. А за администрацията и журналистите тестовете ще се плащат от бюджета на Народното събрание.