Македонци искали да вземат новооткритите стихове на Яворов

Фондацията на Първанов и Манджуков откупила за 27 бона ръкописите

Топ
11:58 - 09 Януари 2020
2196
Македонци искали да вземат новооткритите стихове на Яворов

Новооткритите творби на П. К. Яворов са били на прицел от македонски литературоведи и бизнесмени и само благодарение на бързата реакция на фондация "Яворов", откупила ги за 27 бона, ги задържала у нас.с

Автентичността на ръкописите вече е доказана.

През пролетта на 2019-а в Историческия архив на Националната библиотека се появява непознат за експертите колекционер – Христо Павлов. Той оставя за изследване неочаквана находка – документи, които са писани лично от Пейо Яворов – стихотворения, писма, разписки и „требвания“ (документи за освобождаване на четници и опис на въоръжението и конете), разказа тази сутрин в ефира на Би Ти Ви доц. Милена Бошнакова от Националната библиотека.

Сред документите е писмо на поета до Тодор Александров, който през октомври 1912 г. е водач на чета в Македоно-одринското опълчение. Писмото е ценен документ, в него Яворов изказва позиция на несъгласие за „Операция Кръстилката“ – насилствено преименуване на българомохамеданите в Родопите по време на Балканската война. Писмата са 4, има и 4 разписки. Требванията са 9, а стихотворенията – 3. В колекцията се намира и отрязък от турското знаме, което се е веело в Неврокоп, разсечено лично от Яворов, когато начело на четата си завзема града през 1912 г.

В интервю пред БНТ Пламен Тотев, литературен изследовател и издател, потвърди, че автентичността на документите е доказана без всякакво съмнение. Изследвани са почеркът, хартията, подписът на Яворов. Всичко води до категоричен извод: документите са истински. Предстои да бъдат обработени в лаборатория, за да бъдат запазени. Версията на колекционера, че са открити в кофа за боклук, е малко вероятна, заяви Тотев.

Цялата находка ще остане в къщата-музей на Яворов в родния му град Чирпан. Заслугата за това е на Фондация „Яворов“, която е платила 27 хил. лв. на колекционера. Организацията се води от бившия президент Георги Първанов и оръжейния търговец Петър Манджуков. Така документите са спасени, защото е имало интерес към тях от македонски бизнесмени, заяви в Би Ти Ви председателят на Фондация „Яворов“ Тодор Иванов.

Всички новооткрити документи са публикувани в книгата „Непознатият Яворов“ на издателство „Персей“, която ще бъде представена на 13 януари в Чирпан по време на тридневните чествания на Яворов. От утре, 10 януари, книгата ще бъде налична и във всички книжарници.

Според Тотев стихотворенията в тази находка не са случайни, не са писани набързо. Това е силната Яворова поезия, тези творби са достойни да бъдат изучавани и в училище, смята литературният експерт.

Части от две от тях бяха прочетени в телевизионния ефир.

На незнайний герой

И паднах сякаш поразен от гръм –
зарових плачещо лице в земята
и чух със сетни сили чуден звън –
звънът на бойната тръба и на войната…

(…)

И тук ще стана бучка пръст,
но пак ще съм във теб, Родино,
дори и да не турят кръст,
ти, майко, пак ще помниш мойто име.
Брат за брата

Немея аз във смъртен страх.
Един въпрос гори душата
В достойнство ли живот живях
и бях ли брат за брата.

(…)

Не е ли таз земя една,
в която свойте близки ще изпратя
и като майчица една
тя ще ни прегърне като братя.